Veden laatu on jäänyt arvoitukseksi saastuneiden rantojen asukkaille

Lamposaaren asukkaat pohtivat, miten mitata rahassa asioita, joita ei voi rahassa mitata.

KATRI TALASKIVI

Kun Lamposaaren asukkaat kokoontuvat ensi sunnuntaina pohtimaan, millaisia korvauksia he UPM-Kymmenen Kaukaan sellutehtaalta vaativat, taloudelliset korvaukset ovat mielessä vasta tärkeämpien asioiden jälkeen.

­·Suuri osa päästön seurauksista on sellaisia, ettei niiden arvoa voi millään rahassa mitata. Tärkeintä on, ettei tällaista pääsisi tapahtumaan uudestaan, toteaa Lamposaaressa asuva Minna Kokki.

Siksi lamposaarelaiset vaativat, että jatkossa UPM-Kymmenestä riippumaton taho tarkistaa Kaukaan vaikutusalueen veden laadun normaalioloissa kerran kuukaudessa ja seisokkien jälkeen kerran viikossa.

Lisäksi saarelaiset haluavat, että veden laadusta tiedotetaan niille, joiden elämää se

konkreettisesti koskettaa.

Kaivoveden

kunto arvoitus

Muun muassa Kokin kolmilapsinen perhe on elänyt viime viikot täysin lehtitietojen varassa. Minna Kokki toteaa, että tehdas olisi voinut hoitaa tiedotuksen helposti Lamposaaren lossin ilmoitustaulun kautta.

Esimerkiksi tietoa päästön vaikutuksista Lamposaaren kaivovesiin ei ole kiirinyt asukkaiden korviin asti.

Myös järviveden laatua lamposaarelaiset ovat saaneet arvailla sen perusteella, mitä tiedotusvälineissä kerrotaan Murheistenrannan uimarannan vedenlaadusta.

­·Meillä talousvesi tulee porakaivosta, mutta mökkiläisille tilanne on paljon hankalampi. Niin kauan kuin järvivettä ei voi käyttää, heidän on tuotava pesuvedetkin matkan päästä, Kokki toteaa.

Kokki sanoo, että toistaiseksi Kaukaan tehtaan suhtautuminen tuleviin korvauksiin on ollut asiallista.

­·Elämme toivossa, ettei tästä tule mitään pitkää taistelua. Käräjille emme haluaisi lähteä.

Lapsilla

kuiva kesä

Kaukaan päästö sekoitti Kokin kolmilapsisen perheen kesärutiinit perusteellisesti. Uimassa on pitänyt käydä tuttavien mökeillä, kun vesi omassa rannassa on ollut tummaa ja haisevaa. Heti päästön jälkeen rannassa lillui myös jonkin verran kuolleita kaloja. 7-vuotiaalle Jerelle ja 4-vuotiaalle Janinalle piti alkuun muistuttaa viiden minuutin välein, ettei veteen yksinkertaisesti voi mennä, ja vuoden vanha Jenny on viettänyt viime viikot parinkymmenen metrin turvavälin päässä rannasta. Muutama Lamposaaren lapsista on saanut iho- ja vatsaoireita, mutta Minna Kokki toteaa, ettei välttämättä tule olemaan helppoa todistaa niiden johtuvan saastuneesta vedestä.

Kiinteistöjen

arvo laski

Vaikka veden laatu on jo paranemaan päin­ – Murheistenrannan uimakielto peruttiin eilen -­ päästön vaikutukset näkyvät lamposaarelaisten elämässä vielä pitkään. Toistaiseksi Kokkien uimarannan viime vaihdettua hiekkaa peittää päästön jälkeensäjättämä musta kuona.

­·En tiedä, voiko rannassa edes pestä mattoja. Ajattelin pestä yhden koemielessä ja katsoa, miten pahalta se alkaa haista, Kokki suunnittelee.

Koska Kaukaan päästön vaikutukset ovat olleet suurimmat järven virkistyskäytölle, korvaussummien laskeminen tulee Minna Kokin arvion mukaan olemaan työlästä. Taloudellisia vaikutuksiakin päästöllä on.

­·Päästö laski selvästi saaren kiinteistöjen arvoa. Kuka täältä nyt haluaisi ostaa rantatontin, Kokki ihmettelee.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Tummat vedet. Kokit kunnostivat hiekkarantansa tätä kesää varten. Nyt uutta hiekkaa peittää musta kuona.

Järven takaa se tuli. Kaukaa näkyy kaukaa Minna ja Ismo Kokin kotirantaan. Tehtaan mustalipeäpäästö tuli rantaan asti, ja yksivuotiaan Jennyn on täytynyt pysyä kuivalla maalla.

Kirjoittaja:
Katri Talaskivi