Metalliromun keräykseen tuodaan tonneittain tavaraa

Joutsenossa tempaus on ensimmäinen vuosikausiin.

JENNI PORANEN

Useammassa Etelä-Karjalan kunnassa on viime ja tämän viikon aikana kerätty talteen metalliromua. Laajat keräykset on järjestänyt yhdessä Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Joutsenon kuntien kanssa Keski-Suomen metallivälitys.

Joutsenossa ei vastaavanlaista keräystä ole järjestetty ainakaan kymmeneen vuoteen. Siellä romua saattoi viime viikon ajan jättää kuudelle keräyspisteelle, joista suurin osa oli koulujen pihoilla.

Metallilaatua ei ole keräyksessä rajattu. Pisteisiin syntyneistä kasoista löytyykin kaikkea kotitalouksien peruskalustosta, pesukoneista ja helloista painesäiliöihin ja peltipönttöihin. Metalleista eniten on kertynyt rautaa ja alumiinia.

­·Autoja on tullut kymmenittäin. Varmaan suurimman osan kiloissa tekevät työkoneet, ympäristösihteeri Päivi Uski arvelee.

Työkoneita on saatu kerättyä maaseudulta tehokkaasti, sillä kyläläiset ovat voineet sopia keräyksistä itse suoraan kerääjän kanssa, joka on lupautunut hakemaan yli kolmen tonnin romuerät paikan päältä.

Kunnassa ollaan nyt ensi kertaa kokeiltuun keräysjärjestelyyn tyytyväisiä.

­·Näen hyvänä, että romut ovat menossa oikeaan osoitteeseen kuin, että ne tuolla metiköissä ruostuvat aikaa pitkin, Uski toteaa.

Keräys on kunnalle, kuten romun jättäjillekin ilmainen. Kunta on tosin sopinut hoitavansa loppusiivouksen.

­·Nämä alueet ovat tällaisia julkisia koulujen pihoja, varmistamme, ettei sinne jää sitten lasia tai muuta tällaista.

Ilmainen keräys

kiinnostaa

Keski-Suomen metallivälitys on jo hakenut Joutsenossa romuja suoraan yksityisiltä ihmisiltä ja alkaa tänään kerätä talteen myös keräyspisteisiin kertynyttä tavaraa.

­·Tosi hyvin romua on tullut. Semmoisia epäpuhtauksia, mitä on sovittu, ettei saa tuoda, niin niitä on hyvin vähän. Harvinaisen siistejä kasoja, Juha Hyytiälä hankasalmelaisesta yrityksestä toteaa.

Metallivälitys lastaa romut joko junavaunuihin tai autoihin ja kuljettaa ne metallit ostavalle tehtaalle Poriin.

­·Siellä se jauhetaan silpuksi. Koneet lajittelevat epäpuhtaudet pois ja kaikki moska mitä siitä tulee menee kaatopaikalle. Puhdas rauta muuttuu siinä vaiheessa materiaaliksi. Siitä se menee sitten sulattamoihin, Hyytiälä selvittää.

Ilmaisille keräyksille riittää kysyntää. Hyytiälän arvion mukaan tänä kesänä niitä järjestettävän yhteensä kolmen- neljänkymmenen kunnan kanssa.

Yritys pyrkii järjestämään keräyksen yhteistyökunnissa joka toinen kesä.

­·On sellaisia kuntia, että kun keräyksiä pidetään, romumäärä pysyy aina samana. Yleensä se kyllä pienenee alta puoleen.

Huippuennätyksen romumäärässä Hyytiälä kohtasi viime kesänä Savitaipaleella, sieltä metallia kertyi miltei tuhannen tonnin edestä.

­·Niin kauan kuin minä tällä uralla olen ollut ei koskaan ole niin pieneltä kylältä kerätty niin paljon romua, Hyytiälä toteaa.

Tänä kesänä sitä lastattiin autoihin enää noin kaksi ja puolisataa tonnia.

Joutsenon peltikasat antavat Hyytiälän silmämääräisen arvion mukaan viitettä kelpo saaliista.

­·Veikkaan näin, että kun keräys on ohi niin varmaan päästään neljään sataan tonniin. Se on ihan hyvin Joutsenon kokoiselta alueelta.

Parikkalassa vastaavanlainen keräys järjestetään ensi viikolla. Romua otetaan vastaan Särkisalmen asemalla.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Vaihtoehto metsään unohtamiselle. Joutavia autonromuja on tullut Joutsenon romunkeräyspisteisiin viikon aikana todella paljon. Romut keräävä metallivälitys arvioi niitä kertyvän yhteensä jopa 50.

Kirjoittaja:
Jenni Poranen