Muistio kertoo tehtaan tapahtumista

ILKKA POHJALAINENKaukaan tehtaat laati tuoreeltaan muistion 4. heinäkuuta sellutehtaan v

ILKKA POHJALAINEN

Kaukaan tehtaat laati tuoreeltaan muistion 4. heinäkuuta sellutehtaan vesipäästöistä ja niiden syistä. Tämä muistio on osana Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimelle toimitettua selvitystä.

Sellutehdas oli pysäytettynä kunnossapitoseisokissa 9.­-18. kesäkuuta. Juhannuspyhien aikana tyhjennettiin tehtaan haihduttamon säiliöalueen varoallas jätevesipuhdistamolle. Sen uskottiin muistion mukaan sisältävän pääasiassa vettä, mutta tyhjennyksen COD-kuormaksi (kemiallisesti happea kuluttava aine) selvisi maanantaina 23. kesäkuuta kello 15 jälkeen yhteensä tuhat tonnia COD:tä neljältä päivältä.

Tehtaan kahden viikon kunnossapitoseisokin jälkeistä tehtaan käynnistystä luonnehditaan erittäin hankalaksi.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä tapahtui haihduttamon lauhteiden likaantumisen takia säiliöiden ylikaato varoaltaaseen ja sieltä sekä puhdistamoon että altaan reunan yli ympäröivään maastoon ja puhdasvesiviemäreiden kautta myös suoraan vesistöön.

Kuormitus puhdistamolle oli yhteensä kahdelta päivältä noin 400 tonnia COD:tä ja lisäksi suoraan vesistöön puhdasvesiviemäreiden kautta 300 tonnia.

Haihduttamo on laitos, jossa lämmöllä ja alipaineella väkevöidään mustalipeää, haihdutetaan siitä vettä pois. Mustalipeä on jäännös sellunkeitosta, kun puukuidut on poistettu.

Normaalitilanteessa kaikki mustalipeä väkevöidään ja poltetaan soodakattilalaitoksessa. Tästä poltosta saadaan suurin osa tehtaan käyttöenergiasta.

Lipeä

loppui

Yhdessä puhdistamolta purkautuvan, juhannuspyhinä tapahtuneen COD-kuorman kanssa tehtaan edustan vesi värjäytyi osittain harmaan kellertäväksi, mikä johtui suovan sisältämien puun neutraaliaineiden veteen liukenemattomien yhdisteiden leviämisestä veteen. Tässä vaiheessa COD-päästöt puhdistamolta vesistöön olivat normaalitasolla, muistiossa todetaan.

­·Medialle kerrottiin samentumien johtuvan seisokin ja startin aikaisista suopapäästöistä todeten, että lupaehtoja ei olla ylitetty, ja että haitta on lähinnä esteettinen, muistio kirjaa, ja huomauttaa, että tämä oli myös viranomaisten kanta.

Viikonlopun 27.-­29. kesäkuuta aikana tehtaan haihduttamolla oli kaikki vahvistukseen tarvittavat lipeät loppu, ja muidenkin säiliöiden sisältämän mustalipeän kuiva-aine oli liian alhainen haihduttamon normaalin käynnistämiseen. Tähän oli syynä moneen kertaan toistunut tehtaan ylös- ja alasajo eri osastoilla.

Haihduttamon sisään syötetyn mustalipeän liian alhainen kuiva-ainepitoisuus johti haihduttamon yksiköiden kuohumiseen ja lauhteiden likaantumiseen.

Perjantai-illasta 27. kesäkuuta kello 19 lähtien likaiset lauhteet johdettiin vuotolipeäsäiliöön ja sieltä takaisin syöttölipeäsäiliöihin, mikä aiheutti lipeän haihtumista lisää. Haihduttamon käynnistys ei onnistunut ja likaiset lauhteet ohjattiin vuotolipeäsäiliön lisäksi myös neutraloituna puhdistamolle alkuviikon suopa- ja lipeäpäästön opettamana.

Ongelmien takia haihduttamo ajettiin alas lauantaina pari kertaa. Samassa yhteydessä paikattiin nelosyksikön mustalipeäputken laippavuoto. Yksikkö tyhjennettiin jo lähes täynnä olevaan vuotolipeäsäiliöön.

Haihduttamoa käynnistettiin koko yö, mutta lauhteet olivat koko ajan liian likaisia. Koko sellutehdas pysäytettiin ja haihduttamon lipeitä alettiin väkevöidä sunnuntaina aamupäivällä.

Sunnuntaina

käyntiin

Sunnuntaipäivän aikana jätevedet johdettiin ajoittain puhdistamon varoaltaaseen, kunnes se täyttyi. Haihduttamon kuohaaminen saatiin vihdoin loppumaan sunnuntaina kello 18.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä haihduttamon mustalipeän kuiva-ainepitoisuus saatiin niin ylös, että soodakattilaan saatiin yksi lipeäruisku palamaan kello puoli kolmelta yöllä. Maanantaipäivän kuluessa muutkin osastot pääsivät käynnistämään tuotantoaan hyvin vajaalla kapasiteetilla.

Muistion mukaan maanantaina 30. kesäkuuta kello 15 jälkeen selvisi viikonlopun COD-päästöjen määrät, jotka olivat puhdistamolle yhteensä lähes kolme tuhatta tonnia COD:tä ja vesistöön yli tuhat tonnia kolmelta päivältä.

Tiedottamisesta muistiossa todetaan, että 24. kesäkuuta Lappeenrannan ympäristöjohtajalle jätettiin poikkeusilmoitus puhdasvesiviemäreiden suopapäästöistä.

Maanantaina 30. kesäkuuta tehtiin ilmoitus Kaakkois-Suomen ympäristövirastoon ja Lappeenrannan ympäristövirastoon viikonlopun tapahtumista. Muistion mukaan aamupäivän aikana informoitiin konsernijohto sekä laadittiin sisäinen tiedote sekä tiedote tiedostusvälineille, sama molemmille. Täydentävä tiedote henkilöstölle ja medialle annettiin maanantaina kello 14, jälleen sama molemmille.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen