Rautjärven muisteleminen innosti tarttumaan kynään

Sirkka Laine olisi toivonut kirjoittajilta rohkeutta kokeilla taitojaan novellin parissa.

PÄIVI VENTO

Helmikuussa polkaistiin käyntiin kirjoituskilpailu Muistoja Rautjärveltä. Kisa sai hyvän suosion, sillä arvosteluraati sai 39 kirjoitusta. Eniten kirjoituksista oli muistelmia, 27 kappaletta.

­·Olisi suonut, että useampi kirjailija olisi koetellut taitojaan novellin parissa, sillä aineisto sisältää juuri sellaisia kiintopisteitä, jotka suorastaan ovat tyrkyllä novelliksi. Oli äkillisiä kipukäänteitä, uhkatekijöitä, ikäpolvien ja ihmissuhteiden verkkoja, raadin jäsen, kirjailija Sirkka Laine kertoi torstai-iltana pääkirjastolla. Kirjoituskisan palkintojen jako oli yksi Rautjärven kulttuuriviikon tapahtumista.

Runoja raati sai kuusi, novelleja ja proosaa kolme kappaletta sekä lisäksi paikallisia sanontoja, kuvakollaasin ja sukuhistoriikin.Sarjassa muistelmat jaettiin kaksi ensimmäistä palkintoa. Rautjärveläinen Aila Karjalainen oli voittoisa muistelmalla Uuniluuta, kuten helsinkiläinen Pertti Luumi muistelmalla Sotavangit. Kisaan saivat osallistua nykyiset ja entisen rautjärveläiset.

Novellisarjan voitti rautjärveläinen Yrjö Lehti novellilla Kesäretki. Runosarjan voitokkain oli savonlinnalainen Maija-Leena Vaalisto runolla Toinperrää. Kunniamaininta annettiin helsinkiläiselle Marja Hautakankaalle muistelmalla Untamo unissain.

Kirjoituskilpailuun osallistui, sen aiheesta johtuen, eniten 50­-60-vuotiaita kirjoittajia. Osallistujia oli tietysti Rautjärveltä ja lähialueilta, mutta myös sieltä täältä ympäri Suomen. Raadissa lukivat Sirkka Laineen lisäksi Marja-Liisa Koskinen ja Hannu Kähkönen.

Kirjoituksissa erottui selvästi muutama aihepiiri; sodan pitkät varjot, luontoelämykset, lapsuuden leikit ja askareet, vanhusten opissa, mieleenpainuneet persoonallisuudet ja karjalainen vieraanvaraisuus.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Hyviä kirjoittajia. Maija-Leena Vaalisto (vas.), Pertti Luumi, Aila Karjalainen ja Yrjö Lehti osaavat kynäillä. Raadin jäsenet Marja-Liisa Koskinen (vas.) ja Sirkka Laine olivat yksimielisiä voittajista, kirjastonjohtaja Kirsti Sahla saa lukea kirjoitukset myöhemmin paikallislehdestä.

Kirjoittaja:
Päivi Vento