Vanhan musiikin juna kutsuu kuulijaa kyytiin

Johannes Vesterinen ystävineen tarjoaa viisi vanhan musiikin konsertti-iltaa Kolmen Ristin Kirkossa elo­-syyskuussa.

TENHO TIILIKAINEN

Vanhassa vara parempi!-nimellä kulkeva renessanssi- ja barokkimusiikkia esittelevä konserttisarja järjestetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa -­ ja entistä laajempana.

Vanhan musiikin imatralainen grand young man Johannes Vesterinen ystävineen on tämänkin konserttisarjan takana. Ystävät, kuten myös Johannes musisoivat vanhan musiikin yhtyeessä Sonus Borealiksessa.

Yhteensä viisi konserttia sisältävä sarja käynnistyy elokuun 5. päivänä ja muut konsertit ovat siitä viikon välein.

­·Kaikki konsertit ovat aikaisempien vuosien tapaan tiistai-iltaisin kello 19 Kolmen Ristin kirkossa, Johannes Vesterinen kertoo.

Hän ei itse ole aivan kaikissa konserteissa mukana. Avauskonsertin ohjelmasta vastaa Samuli Saarela ja ensi tiistain konsertissa kuullaan saksalaista urkumusiikkia 1600-luvulta.

­·Kolmessa seuraavassa konsertissa musiikkia esittää muutaman hengen ryhmä Sonus Borealiksesta. Minun ja Samulin lisäksi esiintyviin kokoonpanoihin kuuluvat Heini Vesterinen, Elsi Koistinen, Mikko Sateila, Jaakko Saarinen ja Kari Tiussa.

Jokaisella konsertilla on oma teemansa. Saksalaisen urkumusiikin jälkeen vuorossa on italialaista varhaisbarokkia, barokkia Brittein saarilta, espanjalaista musiikkia renessanssipuhaltimilla sekä ranskalaista kirkkomusiikkia 1600-luvulta.

­·Vanhimmat sävellykset ovat renessanssiajan alkukaudelta, viimeisimmät barokin kulta-ajalta 1700-luvulta.

Sonus Borealis koostuu lähinnä imatralaisista nuorista musiikin opiskelijoista tai ammattilaisista. Heini Vesterinen opiskelee vanhaa musiikkia Helsingissä, Kari Tiussa modernia pasuunaa Joensuussa. Konserteissa Tiussa soittaa muun muassa barokkipasuunaa.

Johannes Vesterinen sanoo, ettei konserteissa välttämättä tällä kertaa kuulla Imatralla aiemmin kuulemattomia soittimia. Yhtyeen vanhat soittimet ovat kuitenkin todella vanhoja, vaikkakin useimmalle kuulijalle täysin uusia tuttavuuksia.

­·Osan soitimista olemme ostaneet suomalaisilta alan harrastajilta. Olemme myös tilanneet valmiita soittimia Englannista Early Music Shopista tai sitten olemme tilanneet soittimien rakennussarjoja ja koonneet soittimet itse.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Junasoittajat. Heini Vesterinen, Johannes Vesterinen ja Kari Tiussa lupaavat nautinnollisia musiikki-iltoja vanhan musiikin parissa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen