Jäät sulavat taas Kisapuiston hallissa

Jäähallin toinen kylmäkone hajosi jo kolmannen kerran tämän kesän aikana.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Jäädytysongelmat jatkuvat Lappeenrannan jäähallissa. Kisapuiston ykköshalli piti monien hankaluuksien jälkeen avata käyttäjille reilut kaksi viikkoa alkueräisestä aikataulusta myöhässä torstaina, mutta toisen kylmäkoneen kompressoriin tuli ongelmia jo kolmannen kerran tänä kesänä ja halli on toistaiseksi suljettu.

­·Kompressorin asentaneen Reftek Oy:n huoltomiehet tulevat Vantaalta Lappeenrantaan selvittämään, mistä vika voisi johtua. Hieman ihmeissään sielläkin tunnutaan olevan, kertoi Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Nyt remontissa oleva ykköshallin kylmäkone huollettiin ja korjattiin juhannuksen jälkeen, mutta sen käynnistysyrityksissä kompressoriin on tullut ylimääräistä vaahtomaista ainetta, eikä kone toimi niin kuin sen pitäisi toimia.

Viime syksynä Kisapuiston ison tekojään kylmäkoneiston rikkoutuminen aiheutti suuria kustannuksia Lappeenrannan kaupungille ja niistä kuluista kaupunki on hakemassa korvauksia.

­·Meillä on ollut harmia harmin päälle näistä kylmäkoneista ja kyllä jäähallin kompressorin remonteistakin kaupunki aikoo varmaan korvauksia hakea, Oksman sanoo.

Onko vialla yhteyttä tekojään ongelmiin?

Ilkka Oksmanin mukaan jäähallin kylmäkoneen viat ovat tuoneet mieleen aavistuksia siitä, onko vialla yhteyttä viime syksyn ison tekojään koneisto-ongelmiin. ­Vian suuruutta ja sen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta kyllä yksi ja toinen on esittänyt teorioita siitä, että tekojään ongelmat ovat voineet johtaa vääriä aineita hallin kylmäkoneen putkistoihin.

­Pahimmassa tapauksessa tässä on edessä iso remontti, eikä sen aikataulua uskalla arvailla. Jos vika on suuri ja korjaus venyy pitkäksi, se voi venyä jääkiekon liigakauden alkuun saakka, Oksman sanoo.

Vanha toimii,

uudemmat eivät

Kisapuiston ykköshallissa ja harjoitushallissa on käytössä yhteensä kolme kylmäkonetta. Ainoa tällä hetkellä toimintakunnossa oleva kylmäkone on hallin vanhin kone, joka on hankittu jo vuonna 1983. Kaksi uudempaa, vuonna 1997 hallin remontin yhteydessä hankittua konetta on nyt poissa pelistä. Toisessa on siis käynnistysongelmia ja toiseen on jo aiemmin tilattu peruskorjaus, jonka on määrä valmistua syyskuun alkuun mennessä, jolloin harjoitushallissa pitäisi jo olla jäätä.

­·Vanhimmalla ja ainoalla nyt toimivalla kylmäkoneella ykköshallin jäädytys saatiin alkuun, mutta näillä helteillä jään tekemiseen tarvitaan kaksi kylmäkonetta. Hetkeksi jäälaatta saatiinkin sopivan kylmäksi, mutta sitten toinen kone piti pysäyttää ja jää alkoi pehmenemään, Ilkka Oksman kertoo.

Kaupungin liikuntatoimi on ilmoittanut jäähallin käyttäjille, että halli on kiinni ainakin viikonlopun. Savitaipaleen hallissa harjoittelunsa aloittanut SaiPa on varannut vuorot Savitaipaleen Areenasta jo ensi viikoksikin.

­·On vaikea sanoa, milloin jää saadaan siihen kuntoon, että halli voidaan avata, toivottavasti jo alkuviikosta. Parhaiten siitä saa tietoa hallilta suoraan tai kaupungin liikuntatoimistosta, Ilkka Oksman sanoo.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen