Kaukaan tehtaan johto: Ihan syystä meitä on moitittu

Kaukas tunnusti toimintansa puutteet, asukkaita askarruttaa nyt korvausprosessin kulku.

JENNI PORANEN

HANNA TOIVONEN

Kaukaan tehtaiden johto myöntää, että vahingon suuruus yllätti henkilökunnan ja että tapauksesta on paljon oppimista. ­·Vahingon suuruus yllätti meidät itsemmekin. Ihan syystä meitä on moitittu. Emme aluksi ymmärtäneet kuinka vakavasta asiasta oli kyse, paikallisjohtaja Harry Sundqvist toteaa.

Tehtaan käynnistäminen seisokin jälkeen on aina vaikea prosessi, mutta tällä kertaa se oli liian vaikea ja tehtaalla kuohahti. ­·Mitään yksittäistä laiterikkoa tai päätöstä ei voi asiasta syyttää. Ongelmat ketjuuntuivat, emmekä osanneet ratkaista tilannetta. Koko henkilökunta ­ minä itse mukaan lukien ­ ei toiminut riittävän hyvin, Sundqvist summaa.

­·Kaukaalla emme hallinneet prosessia riittävällä tarkkuudella, toteaa myös UPM-Kymmenen varatoimitusjohtaja Jussi Pesonen. Pesosen mukaan UPM-Kymmene käy päästön vuoksi läpi kaikkien tuotantolaitostensa järjestelmiä ja kouluttaa Kaukaan tapauksesta. Koko Suomen paperiteollisuus ottanee oppia Kaukaan katastrofikesästä.

Varatoimitusjohtaja Pesonen oli paikalla myös Kaukaan maanantai-iltana järjestämässä yleisötilaisuudessa, jossa johto vakuutti myös huolestuneille asukkaille halukkuuttaan oppia tapahtuneesta. Maanantai-iltainen tilaisuus veti Kaukaan koulun juhlasalin täyteen yleisöä. Vahingon kulkua ja aiheutuneita haittoja erittelemässä olivat myös paikalliset ympäristöviranomaiset ja Saimaan vesiensuojeluyhdistys.

Tehtaan korvausvakuuttelut olivat selvästi onnistuneet jo rauhoittamaan hieman haittoja kärsineiden asukkaiden tunteita, vaikkakin johdon nöyrät tunnustukset saivat edelleen osan paikalla olijoista tuhahtelemaan epäuskoisina. Yleisö nosti esiin kysymyksiä muun muassa palkattavan korvausasiantuntijan riippumattomuuden ja korvausten jaon tasapuolisuuden takeista. Useampaa askarrutti yhä myös haitan kesto, se milloin talousvettä voi jälleen hyödyntää ja pyytämäänsä kalaa syödä huoletta.

MAAKUNTA sivu 5

MARI MÄNNISTÖ

Kuvateksti

Otetaan opiksi. Selluyksikön johtaja Risto Löppönen selvitti Kaukaan koululla järjestetyssä yleisötilaisuudessa rantojen asukkaille, miten tehtaalla aiotaan ottaa tapahtuneesta opiksi.

Kirjoittaja:
Jenni Poranen, Hanna Toivonen