Koitsanlahtelaiset miettivät oman kylän vahvuuksia

Suoramyyntipisteen perustaminen sai paljon kannatusta.

PÄIVI VENTO

Kyläkyselyn tulokset osoittavat, että Parikkalan Koitsanlahdella ei ole mitenkään heikot lähtökohdat kehittyä nykyistä vetovoimaisemmaksi kyläksi niin turistien pysähtyä kuin lapsiperheiden asuinpaikaksi.

­·Kyläläisillä on erityisen paljon halua kehittää kaikkea luontoon liittyvää toimintaa, kertoi Koutasorvihankkeen kyläsuunnittelija Anni Hiltunen. Hän oli kertomassa kyläkyselyn tuloksista lauantai-iltana Koitsanlahden perinteisessä rantakalaillassa.

Koitsanlahdessa pysähtyy vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Suurin osa heistä vierailee patsaspuistossa. Koitsanlahden hovi kiinnostaa yhä kovasti, vaikka siellä onkin pönkä ovella. Kolmas jarrujalan paikka on osto- ja myyntiliike. Kyläläiset joutuvatkin puntaroimaan, kuinka turisteista ”saataisiin taloudellinen hyöty irti.”

­·Kyselyssä tuli esille voimakkaasti se, että tänne pitäisi saada suoramyyntipiste. Vaihtoehtoisina paikkoina esitettiin patsaspuiston levähdysaluetta, koulua, osto- ja myyntiliikkeen pihaa tai sitten suoraan tiloilta, Hiltunen totesi.

Koitsanlahdella kyselyn vastaamisprosentti oli 42,8. Lähes jokaisessa vastauslomakkeessa oman kyläkoulun säilymistä pidettiin tärkeänä. Jos koulu lakkaa, kyläläiset katsovat rakennuksen kuuluvan kyläläisten käyttöön. Myös eräasemaa pidettiin sopivana kokoontumispaikkana.

Omarahoitusosuus

korvattu talkoilla

Kylätoimikunnan kehityshankkeen omarahoitusosuus korvattiin talkoilla, mikä tarkoitti kyselylomakkeiden toimittamista vakinaisille ja kesäasukkaille. Kyselyjä jaettiin 138 kappaletta, 46 vakinaista ja 12 kesäasukasta palautti sen. Ongelmaksi muodostui se, että toukokuussa, jolloin lomakkeet jaettiin, kesäasunnot olivat lähes tyhjillään.

Seuraava vaihe hankkeessa on työryhmien perustaminen. Oman työryhmänsä saanee muun muassa kyläkoulu ja nuorisoasiat, luonto ja maisema, Koitsanlahden hovi, suoramyynti ja kauppakassipalvelu. Työryhmät saavat työnsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Kyläkysely ja työryhmien tuotokset ovat pohjana kyläsuunnitelmalle, jonka pitää olla valmiina kaikissa Koutasorvin kuudessa kylässä maaliskuun loppuun mennessä.

­·Sen jälkeen on jatkohankkeiden ja rahoituksen hakemisen aika, Hiltunen linjasi.

Vesiosuuskuntaan

mahtuu vielä mukaan

Kyläläinen Varpu Rissanen kertoi, että perustetussa vesiosuuskunnassa on mukana 31 taloutta. Mukaan mahtuu vielä, sillä tavoite on 45 taloutta.

­·Kustannusarvioksi taloutta kohden on laskettu 4 500 euroa. Se on laskettu yläkanttiin, jotta ei tule yllätyksiä.

Rissanen tiedotti, että piakkoin maastossa näkyy pari miestä, jotka vetävät lippusiimoja tuleville putkilinjoille. He piipahtavat myös taloilla kyselemässä mieltymyksiä, mistä kohden linja pitäisi talolle tulla.

­·Tänä syksynä pitäisi päästä jo kaivamaan, Rissanen tiesi ja toivoo henkilökohtaisesti kunnallisen veden Rautjärveltä valuvan hanasta mahdollisimman pian.

­·Meillä näkyy kaivossa jo viimeinen rengas, eli ei hyvältä näytä.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Entinen vantaalainen. Kassu oli rantakalaillan ainoa karvainen. Kassu on tuore koitsanlahtelainen, asunut kylällä vasta yli vuoden. Maalle se muutti Vantaalta.

Räiskäleitä. Irmeli Rönkkösen omistamalla paellapannulla letut syntyvät kylän väelle kohtalaisessa ajassa, apupoikana hääri Martti Backman.

Mikä ihmeen Koutasorvi?

¤ Koutasorvi on kuuden kylän yhteinen hanke, johon osallistuvat Ruokolahdelta Utula, Virmutjoki, Puntala ja Oritlampi, Rautjärveltä Asemanseutu ja Parikkalasta Koitsanlahti.

¤ Hanketta hallinnoi Virmutjoen seudun Kyläyhdistys ry.

¤ Hankkeelle on palkattu kyläsuunnittelija, Anni Hiltunen, joka yhdessä kyläläisten kanssa laatii edellä mainituille kylille oman kyläsuunnitelman.

¤ Kyläsuunnitelmien kanssa kyläläisten on helpompi lähteä kunnan ja hankerahoittajien kanssa neuvottelemaan kylän kehittämishankkeista.

¤ Koutasorvi -sana tulee siitä, kun on otettu jokaisen kylän nimestä kaksi ensimmäistä kirjainta.

Kirjoittaja:
Päivi Vento