Kunnostetun Karvajalanjoen varteen avattiin luontopolku

Metsästysseuran ja kyläläisten voimanponnistus lisäsi alueen luonnon monimuotoisuutta.

MARIA KOIVU

Haikolan kylässä Taipalsaarella avattiin sunnuntaina luontopolku Karvajalanjoen varressa. Paikallinen metsästysseura Kurhilan eränkävijät on yhdessä kyläläisten kanssa on kunnostanut jokiuomaa uuteen uskoon.

­·Joki oli ennen lähes umpeen kasvanut ja pusikoitunut, hankevastaava Heikki Talka kertoo.

Joen varteen laitettiin pitkospuut reilun kilometrin mittaiselle matkalle. Luontoretken voi viimeistellä paikalle rakennetussa laavussa ja nuotiopaikalla. Osaan luontopolusta pääsee liikkumaan hyvin myös pyörätuolilla.

Joen uoman keskelle kaivettiin 11 saarta, jonne on perustettu riistapeltoja. Saarilla kasvaa kauraa ja ohraa pienriistan, kuten jänisten, ruokailua varten.

­·Maisema pyritään pitämään mahdollisimman luonnonmukaisena, mitään pengerryksiä tai multakasoja ei tänne ole tehty, Osmo Pöysti lisää.

Uudistunut maisema on houkutellut runsaasti erilaisia perhosia niittykukkien tuntumaan. Myös majava pesii jokivarressa. Kaikkiaan alueen lajisto on lisääntynyt kunnostuksen aikana. Maastoon on rakennettu eläimille myös erityisiä ruokintapaikkoja.

­·Vesilintuja ruokitaan ruokintalautoilla. Yhdeltä lautalta syödään jopa 50 kiloa jyviä viikossa, Pöysti kertoo.

­·Luontokohteessa työ ei tietenkään lopu kesken, vaan alueella järjestetään talkoita jatkossakin joka kesä, Talka kertoo.

Hankkeeseen saatiin Paikallisen omaehtoisuuden maaseutuohjelman eli Pomon rahoitusta yhteensä 23 000 euroa. Puutavaraa saatiin lahjoituksena. Myös talkootyön arvo on ollut merkittävä.

­·Kyläläiset ottivat todella ahkerasti osaa talkoisiin. Talkootyötä on tehty yhteensä 3 000 tunnin verran, Osmo Pöysti kertoo.

Yhteinen

urakka

Lemi-­Taipalsaaren riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Einari Kapiainen kiittelee hanketta ja soisi mieluusti samantyyppisten projektien yleistyvän.

­·Jokainen, joka liikkuu täällä aamuvarhaisella tai iltahämärissä, näkee takuuvarmasti eläimiä ja lintuja. Luontopolku on helppo tapa saada kosketus luontoon ja kokea hyvän olon tunteita, hän kiittelee. Alueen kunnostus on hyödyllinen myös riistanhoidon näkökulmasta.

­·Aluetta voidaan käyttää koulutukseen, sillä täällä on erilaisia pienpetopyydyksiä. Suomeen luontoon kuulumattomat pienpedot, kuten supikoira ja minkki, tekevät tuhojaan verottamalla vesilintuja. Pienpetoja voidaan täältä pyytää ja pitää niiden kantaa kurissa, Kapiainen toteaa.

­·Ja varmasti tällainen voimanponnistus on hieno keino hitsata yhteen asukkaita. Myös muualla Suomessa asuvat maanomistajat pääsevät tämänkaltaisen yhteistyön kautta hyvin osallistumaan kylän elämään, hän toteaa.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Uusi uoma. Karvajalanjoen keskelle rakennettiin 11 saarta. Suurimpiin niistä on kylvetty viljaa, joten ne toimivat eläinten ruokapaikkoina.

Pitkospuita pitkin. Neljän hehtaarin kunnostusalueelle rakennettiin pitkospuut ja laavu retkeläisiä varten.

Kirjoittaja:
Maria Koivu