Lemi-­Lappeenranta -tapahtuma lyhenee ja esiintyjäkaarti nuortuu

Pianisti Paavali Jumppanen on jo suunnitellut ensi kesän valmiiksi.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lemi-Lappeenranta -musiikkijuhlien lähitulevaisuus näyttää harvinaisen selkeältä jo tässä vaiheessa kesää. Siitä on huolehtinut musiikkijuhlan tuleva taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen, joka vastaa tapahtuman taiteellisesta sisällöstä seuraavien kolmen vuoden ajan. ­·Ensi kesän ohjelma alkaa oikeastaan olla valmis, samoin sitä seuraavan vuoden suunnitelmat ovat jo aika pitkällä, pianisti kertoo. Musiikkifestivaalin taiteelliseksi johtajaksi Jumppanen ryhtyy ensimmäistä kertaa. Soittajana hän on tuttu lukuisilta musiikkijuhlilta, vaikka Lemi-­Lappeenranta -konserteissa pianistia ei ole aiempina vuosina kuultu. ­·Olen 10 vuoden ajan kolunnut soittamassa eri festivaaleilla ja miettinyt usein kavereiden juhlilla, millaisen ohjelmiston haluaisin itse toteuttaa. ­·Välillä olen harkinnut, pitäisikö ryhtyä kehittämään jotain omaa juttua. Onneksi kohdalleni sattui tämä valmis ja vakiintunut juhla, Lemi­-Lappeenranta, jolla on valmiina tunnelmallisia konserttipaikkoja ja hyvä maine muusikkojen keskuudessa.

Tapahtuma lyhenee Jumppasen mukaan Lemi­Lappeenranta -juhlien konserttipaikat eri kunnissa ovat toisaalta vahvuus, mutta toisaalta myös haaste juhlien tunnelman kannalta. ­·Koska konserttipaikat ovat toisistaan hajallaan, on vaarana, että tapahtuma muotoutuu pikemmin erillisten konserttien sarjaksi kuin yhtenäiseksi musiikkijuhlaksi. Tiivistämällä konsertteja yritän luoda enemmän festivaalitunnelmaa. Ensi kesänä festivaali alkaa keskiviikkona ja päättyy sunnuntaihin. Yhden konsertin sijaan järjestetään päivittäin kaksi tapahtumaa avajaispäivää lukuun ottamatta. Jumppasen mukaan ensi kesänä on tiedossa kamarimusiikkikonserttien lisäksi suurimuotoisempia kulttuuritapahtumia. Esimerkiksi juhlien avajaiskonsertissa kuullaan Schönbergin kamarisinfonia 15 solistin esittämänä.

Festivaali huipentuu sunnuntaina Händelin Messiaaseen, jonka Jumppanen toteuttaa yhdessä Joroisten musiikkipäivien kanssa. Sekä avajais- että päätöskonserteissa on mukana Lappeenrannan kaupunginorkesteri, jota johtaa Hannu Lintu.

Esiintyjiksi saapuu pianistin vanhoja soittajaystäviä, kuten Jaakko Kuusisto, Anna ja Taneli Turunen, Asko Heiskanen, Jan Söderblom, Tuija Hakkila, ja kanadalainen sellisti Denise Djokic.

Paavali Jumppanen uskoo, että seuraavina kesinä Lemi­-Lappeenranta -juhlilla nähdään monia sellaisia nuoren polven muusikoita, jotka ovat musiikkijuhlien yleisölle uusia tuttavuuksia.

Nuoria suomalaisia, sitten kansainvälisyyttä Vajaa kolmekymppinen pianisti asuu tällä hetkellä Pariisissa, josta käsin konsertoi eri puolilla maailmaa. Sitä kautta hänelle on syntynyt tuttavuusverkostoja sekä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tämä tulee näkymään myös musiikkijuhlien taiteilijakaartissa. ­·Ensi vuoden soittajat ovat suurimmaksi osaksi suomalaisia, mutta seuraavana vuonna joukko on kansainvälisempi. Silloin on myös tarkoitus satsata enemmän kamarimusiikkiin.

Esimerkkinä tulevista soittajista Jumppanen mainitsee Andrew Russon, mainetta saavuttaneen nuoren yhdysvaltalaispianistin.

­·Ulkomaiset soittajat tuovat mielestäni tapahtumaan lisää väriä ja omanlaistaan tunnelmaa.

­·Ohjelmistoon pyrin löytämään mahdollisimman kiinnostavia ja kontrastoivia yhdistelmiä. Haasteena on aina se, kuinka houkutella ihmiset konsertteihin päivä toisensa perään.

III

Muun muassa Paavali Jumppanen soittaa tänään Lemi­Lappeenranta -juhlien konsertissa, joka järjestetään Imatran konserttihovissa kello 19.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Napakka. Pianisti Paavali Jumppasen tarkat suunnitelmat antavat vaikutelman miehestä, joka tekee kaiken mahdollisimman hyvin.

Paavali Jumppanen

¤·Lemi-­Lappeenranta -musiikkijuhlien taiteellinen johtaja seuraavat kolme vuotta.

¤·Syntynyt 1974, aloitti piano-opinnot viisivuotiaana.

¤·Voitti 1994 Maj Lind -pianokilpailun ja vuonna 2000 Young Concert Artist-kilpailun New Yorkissa. Asuu Pariisissa, jossa levyttää ensi kesänä Pierre Boulez’n pianosonaatit.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto