Matka menneeseen

Saimaan kanavamuseo kiinnostaa eniten ulkomaisia turisteja.

MARIA KOIVU

Saimaan kanavamuseo Mälkiän sulun kupeessa on tänä kesänä houkutellut hieman vähemmän kävijöitä kuin edellisvuosina. Yhdeksättä kesää avoinna olevassa museossa on vieraillut kesäkaudella heinäkuun loppuun mennessä 550 kävijää.

­·Viileä alkukesä vei täältäkin kävijöitä, museovieraita opastava Sari Ahonen toteaa.

Vuonna 1995 avattu museo on uusin osa Merenkulkulaitoksen Kanavamuseota, johon kuuluu kuusi kanavaa eri puolilla Järvi-Suomea.

Museorakennuksena toimii vuonna 1845 rakennettu komea puutalo, joka valmistui kanavan yläpiirin päällikön virka-asunnoksi. Ennen museoimista taloa käytettiin 1900-luvun aikana myös kahden perheen asuinrakennuksena.

­·Tässä oli ennen ovi, Ahonen osoittaa ikkunaa piiripäällikön työhuoneessa, jossa on esillä kanavan virkamiehen työpöytä 1900-luvun vaihteesta.

­·Ihmiset tulivat siitä sisään maksamaan kanavamaksua kasöörille, hän kertoo.

Arvokas

miljöö

Näyttelyssä esitellään Saimaan kanavan eri rakennusvaiheita esinein ja pienoismallein. Vanhin esine on Ahosen mukaan 1840-luvulla valmistettu piirtotikku eli pantografi, jota käytettiin kanavaa rakennustöissä.

Rakennusta ympäröi hieno puutarha, joka jatkuu myös vanhan kanavan reunalle. Puutarha ehti välillä kasvaa umpeen, mutta museotoiminnan alettua sitä on entistetty ja kunnostettu entiseen loistoon.

­·Puutarha kiinnostaa monia. Muutama vieras on kysellyt, saisivatko he perinnekasveista mukaansa pistokkaita, Ahonen kertoo.

Saimaan kanavan museoalueella on nähtävissä kanavarakenteita ja rakennuksia eri aikakausilta. Pontuksen kaivanto edustaa kanavan varhaisimpia rakennusyrityksiä 1600-luvun alkupuolelta. Saimaan kanava avattiin ensi kertaa vuonna 1856.

Viime kesänä avautui luontopolku museon ja Mustolan sulun välille. Polulla kerrotaan opastauluin kasvillisuudesta ja kanavan historiasta.

Turistit

viihtyvät

Ahonen kertoo, että valtaosa museon kävijöistä on kesälomamatkalaisia. Suuri osa vieraista tulee Keski-Euroopasta.

­·Ulkomaiset vieraat tulevat museoon varta vasten. He ovat kaikkein kiinnostuneimpia kanavan historiasta ja tutustuvat näyttelyyn perusteellisimmin, hän toteaa.

­·Yllättävän monet lappeenrantalaiset taas eivät tunne museota. He poikkeavat tänne ensimmäistä kertaa kesävieraiden kanssa, Ahonen lisää.

Berliiniläiset Eeva Hyttinen ja Axel Schulz ovat kesälomamatkalla Hyttisen entisessä kotimaassa. Tänä vuonna kohteeksi valittiin Etelä-Karjala.

­·Pieni museo on viehättävä. Esitteitä ei vain ollut tarjolla saksaksi. Suomalaisittain poikkeuksellinen sää korjaa tosin senkin puutteen, Schulz naurahtaa helteisessä puutarhassa.

­·Saimaan kanava on Suomessa todella ainutlaatuinen ja sulutusrakenteet varsin mielenkiintoisia, Hyttinen lisää.

III

Saimaan kanavamuseo on avoinna 17.8 asti päivittäin kello 12-­18.

MARIA KOIVU

Kuvatekstit

Vanhan talon henki. Kesäopas Sari Ahonen esittelee mielellään Kanavamuseota matkailijoille. Piiripäällikön talon vanha sali on entistetty.

Laivaliikenteen keskus. Museossa esitellään kanavaliikenteen historiaa. Matruusi on tarvinnut myrskylyhtyä syksyn synkkinä öinä.

Sulun ympäristöä. Yhtä huonetta hallitsevassa pienoismallissa kuvataan Juustilan sulun elämää vuonna 1913.

Kirjoittaja:
Maria Koivu