Saimaankaupungissa on 300 turhaa virkaa

Työryhmien selvitykset kuntakäsittelyyn syyskuun lopussa, valtuustot äänestävät marraskuussa.

HANNU OJALA

Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan Saimaankaupungissa on noin 300 päällekkäistä työtehtävää. Tulevaisuuden kunnan henkilöstösuunnitelmassa haetaan vähintään kolmen prosentin työvoiman supistuksia. Karsinta on kovinta hallinnossa ja tukitehtävissä.

Eri toimialoja edustavat työryhmät ovat ilmoittaneet, että supistukset voidaan tehdä vuoteen 2010 mennessä, järjestelemällä eläköitymisestä syntyvä työvoiman poistuma.

Työtä luvassa

eläkeikään asti

Saimaankaupunki takaa kehitysjohtaja Markku Heinosen mielestä Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan kaupunkien henkilöstölle työiän kestävän työsuhdeturvan, vaikka lähtökohtana on henkilöstön supistaminen kolmella prosentilla vuosina 2005­-2010.

Heinonen muistuttaa, että lain perusteella irtisanomisia ei saa tehdä ensimmäisen viiden vuoden aikana. Kun samana ajanjaksona kolmen kunnan henkilöstöstä eläköityy suunnitelmien mukaan 700 henkeä ja seuraavana viitenä vuotena vielä 1 150, työpaikka on Heinosen mielestä taattu jokaiselle.

Hahmotelmissa turhina vakansseina Saimaankaupungista poistuu virkoja päällekkäisestä hallinnosta ja tukitehtävistä. Toimialojen varsinaisiin palvelutehtäviin ei Heinosen mukaan kajota juuri lainkaan.

Saimaankaupunkiselvityksen yksityiskohtaisten raporttien kirjoittaminen pääsee uudelleen liikkeelle heinäkuun jälkeen. Määräaikaa työryhmille on annettu syyskuun loppuun, mutta kurkistusseminaari työn etenemiseen pidetään jo syyskuun puolessa välissä.

Kuntaliitos

jää taustalle

Koulutustyöryhmää vetävä Imatran koulutoimenjohtaja Jorma Puhakka kertoo ryhmän tavallaan ottaneen etäisyyttä kuntaliitoksena syntyvään Saimaankaupunkiin. Ryhmäläisillä on Puhakan mielestä selvä yhteinen näkemys, että yhteistyötä pitää jatkaa ja tiivistää Saimaankaupungista riippumatta.

Työryhmä haluaa viedä eteenpäin järkeviä kokonaisuuksia, joilla pystytään takaamaan alueelle riittävä asiantuntijuus.

Yksittäisinä asioina työpöydällä ovat IP-lukio, Itä-Suomen koulu ja opettajien täydennyskoulutus.

Rekrytoinnissa on huolestuttanut varsinkin puute pätevistä eristysopettajista ja matematiikan opettajista. Kuntakohtaiset opetussuunnitelmat muuttuvat yhtenäisiksi.

Näkemys yhteistyön tarpeesta on jo tällä hetkellä Puhakan mielestä niin vahva, että se jatkuu, mikäli ei erikseen kielletä.

Seuraava yhteinen palaveri koulutusryhmällä on alkavalla viikolla.

Maankäyttö ja teknisiä palveluja kartoittava ryhmä kokoontuu seuraavan kerran elokuun puolessa välissä, mutta lopullinen esitys organisaatiosta ja työnjaosta valmistuu kaavoitusinsinööri Heikki Purasen mukaan syyskuun loppuun mennessä.

Ryhmän työskentelyilmapiiriä Puranen kuvailee siten, että kuntien välisen yhteistyön tarve on tullut esille erittäin selvästi.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala