Vaikka satama hiljenee, Täky juhlii elokuun loppuun

Galleriassa avautui taidekäsityöläisten juhlanäyttely.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Taidekäsitöitä myyvän Täky-gallerian paras sesonkiaika on tältä vuodelta ohi, kun sataman alueella kuljeskelee yhä vähemmän turisteja. Vuosi sitten galleria muutti Lappeenrannan Linnoituksesta alas Satamatielle vastaremontoituihin tiloihin. Tilat ovat hienot ja käytännölliset, mutta muutto on aiheuttanut myös huolta: yleisö ei tunnu löytävän tietään uuteen galleriaan yhtä helposti kuin Linnoituksen Majurskan taloon. ­·Ehkä tänne pitäisi olla hieman paremmat opasteet ja mekin voisimme merkitä selkeämmin, että Täky on myymälä, jonka ovet ovat kaikille avoinna, Vesa Suuronen kertoo.

­·Toisaalta on niin, että missä tahansa galleria sijaitseekaan, törmätään siihen realiteettiin, että taidekäsityöt ovat lahjatavaroita, joita myydään lähinnä kesällä ja jouluna. Muulloin on hiljaista ja näin on myös Linnoituksessa. Vaikka asiakasvirta hiljenee, Täky-galleriassa on elokuun loppuun saakka juhlan aika. Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset ry perustettiin tasan 20 vuotta sitten. Sen kunniaksi Täkyssä aukesi keskiviikkona juhlanäyttely, joka esittelee muun muassa keramiikkaa, sisustustekstiilejä ja koruja. Kaakkois-Suomessa taideteollisuuden alan yhteistyö alkoi järjestäytyä reilu parikymmentä vuotta sitten. Vuonna 1981 läänin eri kunnissa järjestettiin käsityöläisten näyttelyjä, joiden parhaimmisto pääsi jurytyksen jälkeen yhteisnäyttelyyn Kouvolaan. Juryn jäsenenä oli muun muassa professori Kaj Franck. Näyttelykierros onnistui ja yhteistyömuotoja ryhdyttiin kehittämään edelleen. Parissa vuodessa toiminta oli jo laajentunut niin, että elokuussa 1983 Leena Jäkärä-Lättilän luotsaamassa kokouksessa taidekäsityöläiset päättivät perustaa yhdistyksen. Sen kotipaikaksi tuli Lappeenranta, jonka Linnoituksen rakennuksista toivottiin löytyvän näyttely- ja toimitilaa. ­·Yhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt vuosien varrella yllättävän vakaana, noin 45­-50 jäsenessä, Jäkärä-Lättilä kertoo. Ympärivuotinen Täky-galleria perustettiin vuonna 1990, kun yhdistys vuokrasi Lappeenrannan kaupungilta tilat Linnoituksen Majurskan talosta. ­·Ympärivuotisen tilan hankkiminen antoi mahdollisuudet pitkäjänteisempään toimintaan, kertoo Jäkärä-Lättilä taidekäsityöläisten historiikissa. Yhdistyksen perustamisesta lähtien jäsenet ovat edustaneet eri työaloja, kuten keramiikkaa ja painantaa, kudontaa, värjäystä, painantaa, puu- ja kivitöitä. Uusimmat alat ovat valokuvaus ja grafiikka.

Oman tuotantonsa ohessa ainakin neljännes jäsenistöstä toimii myös alan opettajana tai -ohjaajana. ­·Suurin osa meistä kerää toimentulonsa pienistä puroista, olen esimerkiksi itse työnohjaajana Konnunsuon vankilassa. Harva on niin idealisti, että yrittäisi tulla toimeen pelkällä taidekäsityöllä, Vesa Suuronen sanoo.

III

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläisten 20-vuotisjuhlanäyttely Täky-galleriassa Lappeenrannassa 30. elokuuta saakka.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Kuvatekstit

Avajaiset edessä. Riitta Papinniemi, Vesa Suuronen ja Leena Jäkärä-Lättilä ovat olleet pitkään mukana taidekäsityöläisten yhdistystoiminnassa.

Perhoset. Marja-Leena Piipposen työ kuultaa ikkunan edessä valon kauniisti läpi.

Tulesta tullut. Olli Lindström on luumäkeläinen keraamikko.

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset ry

¤·Yhdistys täyttää 20 vuotta. Perustettiin 14.8.1983. Toimi aluksi nimellä Kymen läänin taidekäsityöläiset.

¤·Aikanaan alan ensimmäisiä järjestöjä Suomessa.

¤·Jäseneksi pääsyyn vaaditaan 7 pistettä, joita saa koulutuksen, työkokemuksen, näyttelyjen ja tuotteiden perusteella. Tällä hetkellä jäseniä vajaat 50.

¤·Yhdistyksellä tilat ja galleria Lappeenrannan Satamatiellä.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto