Valvontakamerat tarkkailevat taas Lappeenrannan keskustaa

Poliisin käytössä on entiset seitsemän kameraa. Digitaalista tallenninta odotetaan lisäavuksi.

MARIA KOIVU

Valvontakamerat surraavat jälleen Lappeenrannan keskustassa. Kamerat käynnistettiin kevään tauon jälkeen uudelleen toukokuun lopussa.

Poliisi huolehtii kameroiden tarkkailemisesta ja Lappeenrannan kaupunki vastaa valvontalaitteiston hankinnasta, ylläpidosta sekä tiedonsiirtokustannuksista. Kameravalvonnan käyttö maksaa kaupungille noin 2 700-­2 900 euroa vuodessa. Kaupunki haki toukokuussa oikeusministeriöltä valtionavustusta kamerakustannuksiin, mutta rahoitus jäi saamatta.

Keskustan kameravalvonta keskeytyi vuoden alussa, kun hätäkeskus ja joitakin poliisin toimintoja siirtyi Kouvolaan. Nyt ympärivuorokautinen valvonta järjestetään poliisipäivystyksen lisäksi poliisivankilasta.

­·Vartijat seuraavat monitoreja muiden töidensä ohessa. On mahdotonta, että joku henkilökunnastamme tuijottaisi kuvaa koko ajan, ylikomisario Leo Peuha Lappeenrannan poliisista kertoo.

­·Valvonta ei voi olla kovin tiivistä, kun omaa hätäkeskusta ei enää ole, hän lisää.

Vartijat ilmoittavat kenttäjohtajalle, jos kameroiden kuvissa näkyy jotain epäilyttävää. Näin tieto voi välittyä liikkeellä olevalle partiolle.

Tarkka kuva

myös nauhoitukseen

Valvontakameroiden käyttö helpottuu huomattavasti, kun poliisi saa avukseen kamerakuvaa säilyttävän digitaalisen tallentimen. Lappeenrannan kaupunki teki laitteesta hankintapäätöksen heinäkuun loppupuolella. Lakimies Kaisa Honkanen kertoo laitteen maksavan reilu 5 000 euroa. Sitä odotetaan käyttöön elokuun aikana.

­·Digitaalinen tallennin tallentaa tietoja tietokoneen kovalevylle. Sen avulla on helppo selata koneen muistista valvontakameroiden tallentamaa kuvaa päivämäärän ja ajan perusteella, ylikomisario Peuha kertoo.

Aiemmin käytössä ovat olleet tavalliset videonauhurit. Niille voidaan kuitenkin nauhoittaa valvontakuvaa vain rajoitettu määrä, eikä kuvanlaatukaan ole digitaaliseen kuvaan verrattuna kovin tarkka.

Valvontakuvia säilytetään kerrallaan kolme päivää. Sen jälkeen ne häviävät laitteen muistista.

Rauhattomuus

vähenee

Peuhan mukaan on vaikea arvioida, ehtikö kameroiden lyhyt poissaolo vaikuttaa keskustan järjestykseen.

­·Rauhattomuus ja ilkivallanteko keskustassa on kuitenkin vähentynyt huomattavasti niihin vuosiin verrattuna, jolloin kameroita ei ollut vielä lainkaan. Kameroiden läsnäolo vähentää rikkomuksia.

Ylikomisario Peuha pitää nykyistä seitsemää kameraa ja niiden valvomaa aluetta Valtakadun, Koulukadun ja Kirkkokadun ympäristössä tyydyttävänä.

­·Seuraavia seurattavia paikkoja voisivat olla Pusupuisto ja Satama. Sataman alueen yrittäjät koettivat järjestää omaa kameravalvontaa pari vuotta sitten, mutta hanke jäi, Peuha kertoo.

Peuhan mukaan kameravalvonta vaikuttaa ennen kaikkea rikosten ennaltaehkäisyyn.

­·Kansalaiset saavat samalla turvallisuudentunnetta, hän kertoo.

MARI MÄNNISTÖ

Kuvateksti

Taas tarkkaillaan. Uudelleen käynnistynyttä Lappeenrannan kameravalvontaa hoidetaan pääasiassa poliisin putkatiloista käsin.

Kirjoittaja:
Maria Koivu