Ruokolahti ja Kuru yhteistyöhön metsäkonekoulutuksessa

Ruokolahdella on tarjota 12 paikkaa metsäkoneenkuljettajiksi opiskeleville.

IRMELI OJALAINEN

Ruokolahdella ryhdytään ensi elokuun alusta antamaan kolmivuotista koulutusta metsäkoneenkuljettajiksi aikoville. Kevään yhteishakuoppaisiin ruokolahtelaisten koulutus ei ehtinyt ja siksi kahtatoista koulutuspaikkaa yritetään markkinoida maakunnan nuorille muin keinoin.

Etelä-Karjalan ammattiopiston Ruokolahden koulutuskeskus ja Tampereen ammattiopiston Kurun metsäoppilaitos lyövät pian kättä päälle, sillä ammattiopiston Imatran seudullinen johtokunta valitsi yhteistyökumppanin tiistaisessa kokouksessaan. Toisena vaihtoehtona oli Mikkelin ammattiopiston metsäkoulu.

Ruokolahtelaiset ja kurulaiset ovat tehneet yhteistyötä toistakymmentä vuotta ilman kitkoja. Metsäkoneenkuljettajien koulutusta on annettu valinnaisina opintoina metsurioppilaille. Kuru on järjestänyt myös aikuiskoulutusta Ruokolahdella sekä suomalaisille että venäläisille. Heillä on lisäksi koulutusyksikkö Svetogorskissa.

Yhteistyösopimuksen mukaan Ruokolahti hoitaa kaksi ensimmäistä vuotta opetuksesta ja saa 1,4 kertaa luonnonvara-alan keskihinnan opiskelijaa kohti.

Kuru hoitaa 3. vuoden opetuksen omilla koneilla ja opettajilla Ruokolahdella. Sopimuksen mukaan Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä luovuttaa opetusministeriön vahvistamasta järjestämisluvasta Tampereen ammattiopistolle 12 opiskelijapaikkaa.

Metsurikoulutus vähenee ja metsäkoneenkouluttajakoulutus lisääntyy alan peruskoulutuksessa. Koulutuslupia ei uusille järjestäjille kuitenkaan tule.

Verkostomallilla järjestettävässä koulutuksessa Etelä-Karjalan ammattiopiston kumppanina on Tampereen ammattiopistoon kuuluva Kurun metsäoppilaitos. Kurun kumppaneita ovat myös Tuomarniemen metsäoppilaitos Ähtärissä ja Kannuksen maaseutuoppilaitos Kannuksessa.

Ruokolahden koulutuskeskuksessa on nyt nelisenkymmentä opiskelijaa. Määrä voisi olla parikymmentä suurempikin. Ensimmäisellä luokalla opiskelijoita on yhdeksän.

Ammattiopiston apulaisrehtori Hannu Varho odottaa metsäkoneenkuljettajakoulutuksen lisäävän kiinnostusta Ruokolahden koulutukseen.

­·Syksyn opiskelupaikkoja metsäkoululla oli tarjolla 20, ja tulijoita oli 9. Tilaa on, Varho sanoo ja toivoo koulutuspaikkojen täyttyvän.

Koulutuskeskuksen johtaja Jussi Kammosen mukaan koulutuksen tunnetuksi tekemisessä on tehty hartiavoimin töitä.

­·Metsäkoneenkuljettajien koulutuspäätös on koulun tulevaisuuden kannalta tärkeä asia. Nyt voimme avoimesti ja rehdisti markkinoida Ruokolahdella annettavaa koulutusta, Kammonen sanoo. ­·Ruokolahdella on koneita ja hyvät opettajat, hän kehuu ja uskoo koulutuksen päätyttyä löytyvän myös töitä.

­·Jo nyt opiskelijoita kysellään maan rajojen ulkopuoleltakin. Meiltä on jo toista kertaa harjoittelijoita Saksassa ja on pelättävissä, että he sinne jäävätkin, Kammonen toteaa.

Miljoonainvestoinnit

alullaan

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä investoi Imatralle ensi vuonna 4­5 miljoonan euron arvosta. Seudulliselle johtokunnalle kerrottiin, että liikuntasalin alakertaan saneerataan parhaillaan 210 000 eurolla pari luokkaa aikuiskoulutuksen käyttöön. Muut investointikohteet ovat suunnitteluvaiheessa. Uusi paperilaboratorio tulee ammattikorkeakoulun ja ammattikoululaisten käyttöön. Siitolan kartanon navettaa saneerataan taideopetuksen tarpeisiin ja autoa-osastoa ammattikoululle. Asuinrakennukseen tehdään tilat laajentuneelle opiskelijaterveydenhuollolle ja ammattikoulun aulaan rakennetaan tietotupa.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen