Seurakuntayhtymä suunnittelee Kaislarannasta omakotialuetta

Leirikeskuksen tontille Voisalmessa mahtuisi parikymmentä omakotitaloa.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan seurakuntayhtymä suunnittelee omistamansa Kaislarannan leirikeskuksen alueen kaavoittamista omakotitaloalueeksi. Kaislaranta sijaitsee Voisalmessa Saimaan äärellä, ja leirikeskuksen tontille mahtuisi hyvinkin parikymmentä omakotitalotonttia.

Alueelle ei näillä näkymin tule rantatontteja, vaan ranta jää yleiseen virkistyskäyttöön. Rinnetonteilta avautuisivat kuitenkin mukavat näkymät Pien-Saimaan Piiluvanselälle. Tontista Saimaa-näkymällä voi Lappeenrannassa pyytää mukavan määrän euroja.

Kaislarannan alueesta on laadittu alustava kaavaluonnos jatkosuunnittelun pohjaksi. Seurakuntayhtymän talousjohtaja Irmeli Hakkarainen kertoo, että hanke on vielä alkutekijöissään.

­·Emme ole lyöneet mitään lukkoon. Hankkeen eteenpäin vieminen vaatii laajan luottamushenkilökierroksen, ja vastustustakin hankkeelle varmasti tulee. Lähdemme nyt keräämään lausuntoja keskustelun virittämiseksi.

Talousjohtaja Hakkarainen myöntää, että Kaislarannan alue on melko hulppea paikka omakotitaloille. Seurakuntayhtymä aikoo kuitenkin pitää osan alueesta jatkossakin omassa käytössään.

­·Leirikeskustyöryhmä kartoittaa samalla, mikä on seurakuntayhtymän tilojen tarve Kaislarannassa.

Kaislarannan kaavoitus asuntokäyttöön liittyykin osaltaan seurakuntayhtymän leirikeskusten käytön uudelleen järjestelyyn. Kaislarannan lisäksi seurakuntayhtymällä on leirikeskukset Piiluvassa ja Tuosassa sekä Nuijamaalla.

Kaislarannassa toimii seurakunnan iltapäiväkerho. Hakkarainen sanoo, että asutuksen vieressä sijaitseva Kaislaranta on leiripaikkana kuitenkin hieman rauhaton. Myös Tuosan leirikeskuksen tulevaisuutta mietitään, kun sen naapuriin tulee uusi golfkenttä. ­·Tarkoitus on keskittää leiritoiminta johonkin keskuspaikkaan. Piiluvan ja Nuijamaan Kuusirannan pidämme itsellämme joka tapauksessa.

Kaupunki ei

pane vastaan

Jos kaavahanke etenee, Kaislarannan nykyinen päärakennus ilmeisesti puretaan. Talousjohtaja Hakkarainen sanoo, että tehdyn kuntoarvion perusteella rakennusta ei kannata kunnostaa.

Päärakennuksen lisäksi Kaislarannassa on rantasauna ja laituri.

Kaislarannan alustavan kaavaluonnoksen on tehnyt kaupungin yleiskaava-arkkitehti Katriina Wiljakkala. Hänen mielestään seurakuntayhtymän suunnitelma alueen kaavoittamisesta asuinkäyttöön sopii hyvin kaupungin yleisiin kehittämistavoitteisiin.

­·Alueella voisi kuvitella olevan vetovoimaa. Ranta jää yleiseen virkistyskäyttöön, mutta rinteeseen saa hulppeita omakotitontteja Saimaa-näkymällä. Rantaan voisi hyvin jäädä asukkaiden yhteinen rantasauna ja laituri.

Kaupungingeodeetti Jussi Salo kertoo, että jos seurakuntayhtymä päätyy esittämään kaavamuutosta Kaislarantaan, kaupunki on valmis yhteistyöhön.

­·Jatko on kiinni maanomistajasta eli seurakuntayhtymästä. Mahdollisessa yhteistyösopimuksessa noudatetaan voimassa olevaa kaupungin maapoliittista ohjelmaa ja kaavoituksen normaaleja periaatteita.

Salon mukaan kaupungilla on seurakuntayhtymän kanssa maankäytössä tiivis yhteistyö, sillä seurakuntayhtymä omistaa melkoisesti maita sekä kaava-alueella että haja-asutusalueella.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Touhua pihalla. Jesse Romppanen ja Joni Vuorikoski Voisalmen koulusta olivat alkuviikosta Kaislarannan leirikeskuksen iltapäiväkerhossa ulkotouhuissa.

Kunnostuskelvoton. Kuntoselvityksen mukaan Kaislarannan päärakennus on niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannata kunnostaa. Se joutuneekin purettavaksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen