Ulkomaalaisviraston alueyksikkö aloittaa keväällä Lappeenrannassa

30 henkilön yksikölle itsenäinen päätösvalta Joutsenon vastaanottokeskuksen asiakkaiden turvapaikoista.

HANNU OJALA

Ulkomaalaisviraston 30 virkailijan alueyksikkö Lappeenrannassa aloittaa toimintansa toukokuun alussa. Sisäministeri Kari Rajamäki tekee asiasta päätöksen joulukuussa. Lappeenrannan kaupunki on esittänyt virastolle väliaikaisia tiloja Kareltekista. Alueyksikön henkilöstön runko muodostuu ulkomaalaisvirastoon perustettavista 18 uudesta virasta, joihin henkilökuntaa ryhdytään palkkaamaan heti ensi vuoden alussa.

Viraston nykyisestä henkilökunnasta kahdeksan on ilmaissut kiinnostuksena muuttaa Lappeenrantaan. Loput tarvittavasta työntekijäkunnasta täydennetään suuntaamalla eläköitymisestä vapautuvat virat Lappeenrantaan.

Alueyksikön tarve kasvaa, kun uudistuva ulkomaalaislaki siirtää turvapaikkapuhuttelut poliisilta ulkomaalaisvirastolle. Lappeenrannan yksikön tehtävänä on puhutella ja päättää Joutsenon vastaanottokeskukseen sijoitettujen turvapaikanhakijoiden luvista. Se myöntää myös muita maahanmuuttoon liittyviä lupia. Selvitysmies Esa Markkasen tekemässä esityksessä myös työministeriön hallinnoimat vastaanottokeskukset halutaan siirtää sisäministeriön alaisuuteen. Markkasen mielestä kansainvälisesti on erittäin poikkeavaa, että maahanmuuttohallinnon eri toiminnot on jaettu kahden ministeriön kesken. Vastaanottokeskukset toimivat tällä hetkellä työministeriön alaisuudessa.

Kahden ministeriön isännyys on selvitysmiehen mielestä myös nykyisen tilanteen suurin havaittu ongelma. ­ Koska vastuu ikävistä päätöksistä on sisäasiainministeriön alaisella hallinnolla, työministeriö voi esiintyä julkisuudessa kansalaisjärjestöjen tapaan, jolloin vaarana on, että syntyy keinotekoinen hyvien ja pahojen”viranomaisten vastakkainasettelu, joka ei palvele kenenkään etua, Markkanen arvioi raportissaan nykytilannetta.

Työministeriön maahantulopolitiikasta vastaava johtaja Mervi Virtanen oudoksuu Markkasen kantaa vastaanottokeskusten siirtämisestä sisäministeriöön. Virtanen ei myöskään pidä ongelmana erilaisia näkökulmia turvapaikanhakijoiden elämäntilanteeseen. Työministeriö on tarkastellut ihmistä, sisäministeriö lupia, Virtanen muistuttaa.

MAAKUNTA sivu 18

Kirjoittaja:
Hannu Ojala