Johannes Kohonen ei ole näyttänyt vielä kaikkea osaamistaan

Taipalsaaren Veikkoja edustava hiihtäjä odottaa kuntonsa putkahtavan esiin tammikuun SM-kisoissa.

HEIKKI SAIRANEN

Taipalsaaren Veikkojen hiihtäjä Johannes Kohonen myöntää, että lumettomuus on kiristänyt hermoja. Kilpailukauden piti alkaa jo kuukausi sitten, mutta kilpailukauden kynnys on vain siirtynyt ja taas siirtynyt.

­·Eihän tämä herkkua ole ollut, maanantaina Vuokatista Taipalsaarelle lasketellut Kohonen tuumaa.

Siellä oli talvi. Kohonen sai lähes neljä viikkoa harjoitella puhtaalla valkoisella lumella. Ja sitten kun hän saapui jouluksi vanhempiensa luokse Taipalsaarelle, tuli myös Etelä-Karjalaan lumipeite kuin tilauksesta.

­·Pysyisi vain. Lisääkin saisi tulla, mutta eiköhän näilläkin lumilla pääse jo treenaamaan. Pitää vain laittaa huonommat sukset, Kohonen haastelee luutiessaan lunta Veikkojen tukikohdassa Saimaanharjulla.

Taipalsaarelainen uskoo olevansa hyvässä kunnossa tammikuun SM-lumilla. Vaikka Kohonen, 28, ei ole päässyt vielä liiemmälti kilpailemaan eikä testaamaan vauhtiaan muiden huippuhiihtäjien kanssa, tavoitteena on kuitenkin työntyä tänä talvena aivan kansallisen tason kärkeen. Vapaan tyylin spesialisti ei pidä sitä minään mahdottomana ajatuksena, sillä plakkarissa on jo SM-pronssi. Sen hän hiihti keväällä 2002. Matkana oli 30 kilometriä.

Nousu huipulle on Kohosen omissa käsissä. Ovi on jo raollaan, vaikka hän ei maajoukkuevalmennettaviin vielä kuulukaan. Vähälumisuudesta huolimatta Kohoselle on kertynyt jo noin 3 000-­3 500 hiihtokilometriä, joten tulospohja on kohdallaan. Kun Kohonen on saanut kaiken lisäksi harjoitella terveenä, ei ole mikään ihme vaikka Kohonen räjäyttäisi pankin ensi tammikuussa Iisalmen SM-hiihdoissa.

­·Siellä on tämän talven päätähtäin. Tietysti pronssikin tyydyttäisi, mutta aina on yritettävä parempaa.

Iisalmen Paloisvuorella kilpaillaan 23.­-25. tammikuuta. Miesten 30 kilometriä hiihdetään vapaalla hiihtotavalla.

Lapuan SM-hiihdot Kohonen jättää väliin.

50 kilometriä

päämatkana

Johannes Kohosen päämatka on 50 kilometriä. Hiihdon kuninkuusmatkan hän on hiihtänyt viisi kertaa. Tänä talvena hän ei vielä sitä rääkkiä ole läpikäynyt, mutta aikoo kyllä tehdä niin. Kohonen on ajatellut, että jos hän ei pääse Holmenkollenille maailmancupin kilpailuun ensi helmikuussa, niin sitten se pitänee taittaa Rovaniemellä ensi maaliskuussa SM-kisoissa.

­·Mielummin kilpailisin kuitenkin Kollenilla. Siellä se kilpaillaan vapaalla, mutta Rovaniemellä perinteisellä. Mutta sen näkee sitten myöhemmin, kun on muutama startti takana.

­·Jos talvi sujuu hyvin, voisi ajatella, että hiihdän myös Rovaniemellä, mutta tällä hetkellä siellä kilpaileminen on kiikun kaakun.

Kohosen hiihtoura alkoi vasta viisi vuotta sitten Joutsenossa, jossa hän hiihti ensimmäiset maastohiihdon SM-kisansa. Sitä ennen hän harrasti ampumahiihtoa. Kohonen muistaa, että hiihto hänellä sujui ihan mukavasti, mutta ampumisen kanssa oli ongelmia.

­·Voihan sen sanoa niinkin, etten osunut tauluun. Se jäi siihen.

­·Ampumahiihto on kuitenkin hyvinkin mielekäs laji, mutta päivääkään en ole silti katunut sitä, kun vaihdoin sen hiihtoon.

Välinehuoltoon

tulossa apua

Johannes Kohosen valmentajana toimii auralainen Jaakko Vuori. Vaikka valmentaja asuu toisella puolella Suomea, yhteistyö on sujunut hyvin.

Välinehuollosta Kohonen on vastannut pitkälti itse.

­·Itse olen voidellut. Nyt olen kyllä saamassa apua, mutta en voi kertoa siitä vielä sen enempää.

Joulun Kohonen viettää vanhempiensa luona Taipalsaarella, mutta jo tapaninpäivänä hän matkaa Rääkkylään tapaninpäivän hiihtoihin.

­·Toki osallistun myös maakuntaviestiin, jos täällä vain on lunta tarpeeksi ja sellainen pystytään järjestämään.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Lopultakin. Taipalsaaren Veikkojen Johannes Kohonen toi Vuokatista tullessaan talven myös Etelä-Karjalaan.

Johannes Kohonen

¤ Syntynyt 3.3. 1975

¤ Seura TsV

¤ Paino noin 63 kiloa

¤ Pituus 174 senttiä

¤ Opiskelee Lapin yliopistossa

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen