Etelä-Karjalan työpaikat vähenivät, mutta eivät traagisesti suhteessa väkipakoon

Etelä-Karjalan liitto päivitti toimipaikkarekisterin. Mistään muualta ei saa yhtä ajantasaista tietoa työpaikoista.

URPO LAANINEN

Etelä-Karjalan toimipaikat ja niiden työntekijöiden määrät ovat vähentyneet kuluneiden kahden vuoden aikana, mutta eivät kuitenkaan merkittävästi.

Suhteessa väestön vähenemiseen työpaikkakehitys on ollut neutraalia. Työpaikat ovat vähentyneet kahdessa vuodessa 452:lla eli alle prosentilla.

Etelä-Karjalassa oli vuoden 2003 huhtikuun lopussa yhteensä 6 921 toimipaikkaa ja niissä 47 833 työntekijää. Toimipaikat vähenivät 90:llä.

­·Työpaikkakehitys ei ole traagisen huono. Hyvin ollaan sinnitelty, kun väki on vähentynyt, totesi maakunnan päivitetyn toimipaikkarekisterin esitellyt tutkimuspäällikkö Pirjo Iivanainen Etelä-Karjalan liitosta.

Toimipaikkarekisteri pantiin ajan tasalle edellisen kerran huhtikuussa 2001 ja nyt viime huhtikuun lopussa, joten tiedot ovat harvinaisen tuoreita.

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen erikoistutkijan Niilo Melolinnan mukaan mistään valtakunnallisesta tilastosta ei saada näin laajasti tietoja toimipaikoista ja yrityksistä.

­·Etelä-Karjalan liiton ja kuntien toimipaikkarekisterin etuina ovat paikallistuntemus ja kattavuus. Se kattaa kaikki toimipaikat ja kunnat, Pirjo Iivanainen totesi.

Toimipaikkarekisteriä on jatkossa entistä helpompi käyttää, kun sen tiedot viedään ensi keväänä tietoverkkoon ja kartalle. Käytännön päivityksestä vastaa tutkimussihteeri Sirpa Saksanen.

Palvelujen osuus ihmisten työllistäjänä on kasvanut koko ajan myös Etelä-Karjalassa. Toimipaikkarekisteristä käy selville, että maakunnan työpaikoista on peräti 64 prosenttia palveluissa. Teollisuudesta saa leipänsä enää 26 prosenttia maakunnan asukkaista.

Palveluissa työllistävät eniten terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut, joista tienaa leipänsä lähes 6 000 ihmistä. Yksityisten palvelujen osuus lisääntyy väestön ikääntyessä, mutta niiden osuus on vielä vain 14 prosenttia eli 818 työpaikkaa.

Etelä-Karjalassa on kaupan alalla 5 100 työpaikkaa, kuljetuksissa, varastoinnissa ja liikenteessä 4 100, liike-elämän palveluissa runsaat 4 000, koulutuksessa 3 800, julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa yli 2 500, muissa palveluissa 2 200, majoitus- ja ravitsemusalalla lähes 2 000 ja rahoitustoiminnassa 700.

Työpaikkoja on tullut kahden vuoden aikana lisää koulutukseen (+110), muihin palveluihin (+90), majoitus- ja ravitsemustoimintaan (+41) ja liike-elämän palveluihin (+44). Kaupassa on suurin vähennys (-27). Koulutustyöpaikkoja lisäsivät erityisesti yliopisto ja koulutuskuntayhtymä Lappeenrannassa.

Muihin palveluihin kuuluvat mm. virkistyksen, kulttuurin ja urheilutoiminnan 600 työpaikkaa, seurakuntien 470 työpaikkaa ja ympäristönhuollon 410 työpaikkaa. Etelä-Karjalassa on lisäksi partureita ja kampaajia 400, pesulatyötekijöitä 110 sekä hierojia ja luontaishoitoloiden työntekijöitä 90.

Teollisuus vähensi

yli 500 työpaikkaa

Etelä-Karjalan teollisuuden työpaikat vähenivät kahden vuoden aikana 518:lla, joka on neljä prosenttia kaikista sen työpaikoista. Työpaikat vähenivät eniten tietysti Lappeenrannassa, Imatralla ja Joutsenossa. Lisätyöntekijöitä otettiin Savitaipaleella, Ylämaalla ja Ruokolahdella.

Metalliteollisuuden työpaikat vähenivät yli 160:lla (-8,3 %) ja rakentamisen 208:lla (-5,5 %). Elintarviketeollisuudessa työpaikkakato oli vielä suurempi, lähes 17 prosenttia, mikä johtui kahden suuren leipomon lopettamisesta.

Ulkomaankauppaa kävi viime vuonna lähes 750 yritystä (+94), erityisesti teollisuuden ja kaupan aloilla.

Paljon puhutussa tieto- ja viestintäteknologiassa Etelä-Karjala ei ole tutkimuspäällikkö Pirjo Iivanaisen mukaan kuulunut todellakaan Suomen kärkialueisiin. Maakunnassa oli viime vuonna 320 ict-alan toimipaikkaa ja vajaat 1 700 työntekijää, joskaan esimerkiksi Stora-Enson tutkimusyksikkö ei sisälly lukuihin.

Ict-alan työpaikat ovat itse asiassa vähentyneet hieman kahden vuoden sisällä. Etelä-Karjalassa ei ole koskaan ollut tavaratuotantoa, vaan pelkästään sisältö- ja palvelutuotantoa.

Eniten uusia yrityksiä

tuli kaupan alalle

Etelä-Karjalan yritystoiminnassa on ollut kahden vuoden aikana eniten liikehdintää kaupan alalla, jolla on paljon lopettaneita ja aloittaneita toimipaikkoja. Uusia merkittiin rekisteriin 216 ja siitä poistettiin 287 toimipaikkaa.

Etelä-Karjalan toimipaikkarekisteriin lisättiin kaikkiaan runsaat tuhat toimipaikkaa, joissa on työpaikkoja 2 500. Toisaalta lopettaneita yrityksiä on 1 120, jotka työllistivät yli 2 600 ihmistä.

Maakunnan ongelmana on, että isoja yrityksiä on vähän ja pieniä paljon. Keskisuuret yritykset puuttuvat lähes kokonaan.

Toimipaikkarekisterin mukaan Etelä-Karjalassa on yhden ihmisen työllistäviä toimipaikkoja lähes 2 700 kappaletta eli 39 prosenttia kaikista.

Yli 50 työntekijän toimipaikkoja on 130 kappaletta, ja ne työllistävät 19 000 ihmistä. Yli 250 hengen yrityksiä on 12 kappaletta, ja niissä on 8 100 työpaikkaa.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Ei traagista. Tutkimuspäällikkö Pirjo Iivanaisen mielestä työpaikkakehitys ei ole niin huono kuin voisi lopettamisuutisista päätellä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen