Categories
Artikkelit

Imatran Vesi odottaa saavansa tuplasti rahaa verkostosaneerauksiin

Alueellinen yhteistyö on iduillaan. Maakunnan verkostojen yhdistäminen lisää toimintavarmuutta.

IRMELI OJALAINEN

Etelä-Karjalassa käynnistyvät kuluvan kevään aikana keskustelut alueellisen yhteistyön syventämisestä ja alueellisen vesihuoltoyhtiön perustamisesta.

Vesihuoltopäällikkö Jouko Varis Imatran Vedestä uskoo neuvottelujen käynnistyvän alkuvuodesta. Yhteistyökuviota selvittäneen Saimaankaupunki-kuvion yhtenä osana ja se saanee oman työryhmänsä.

Yhteistyö edellyttää verkostojen yhdistämistä kuntien välillä, mutta odotuksissa on kustannussäästöjä ja toimintavarmuuden ja tehokkuuden kasvua.

Yhteisiä verkostoja on jo nyt Imatralta Ruokolahdelle ja Rautjärven Asemanseudulle sekä Joutsenon Korvenkylään. Todennäköisesti Imatralle ryhdytään Joutsenosta johtamaan pohjavettä parin-kolmen vuoden kuluessa. Joutsenon ja Lappeenrannan väliltä yhteys puuttuu.

Rahaa

tarvitaan

Imatran ja Joutsenon Myllypuron välisen runkojohdon suunnitelmat ovat jo valmiina. Jos ja kun valtion vesihuoltotyönä toteutettava hanke etenee, Imatralla voidaan luopua kokonaan Immalanjärven pintaveden käytöstä. Joutsenon Myllypuron ottamon käyttöönotto myös imatralaistarpeisiin maksaa kokonaisuudessaan 2,28 miljoonaa euroa, josta valtio maksaa puolet.

Yhdysvesijohdon hallintomallista sekä kustannusten jaosta odotetaan syntyvän neuvottelutuloksen parin viikon kuluttua. Kustannusten jaosta on yhteisymmärrys jo Ruokolahden suuntaan. Yhdysjohdon kustannukset ovat puolen miljoonan euron luokkaa.

Saneeraukseen

tuplasti rahaa

Imatran vesihuoltoverkoston saneeraustarpeet päivitetään tämän vuoden puolella. Toimintavarmuus ei kaikin osin ole kunnossa, sillä vanhimmat osat verkostosta ovat vuodelta 1949. Jatkossa toimintavarmuus on saneeraustöitä kohdennettaessa tärkein kriteeri.

Imatran Vesi tekee hyvää tulosta. Viime vuodelta on näyttää plussaa 1,7 miljoonaa euroa. Verkostosaneerauksiin Imatran Vesi on saanut vuosittain keskimäärin miljoona euroa. Tämän vuoden investointisumma on 1,2 miljoonaa euroa, josta kunnallisteknisiin verkostoihin käytetään miljoona.

Vesihuoltopäällikkö Jouko Varis odottaa, että ensi vuonna määräraha saadaan tuplattua kahteen miljoonaan euroon.

­·Tähän on tarkoitus päästä veden hintaa nostamatta. Taksakorotusta pyritään välttämään mahdollisimman pitkälle, Varis sanoo.

Maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä ollut vesihuoltosuunnitelma pitää sisällään muutaman uuden alueen viemäröinnin. Meltolan, Tillolantien, Kotiharjuntien sekä Jakolan pohjoisen ja eteläisen alueen viemäröinti tulee maksamaan 552 000 euroa. Linnansuon alue on mukana suunnitelmissa, mutta ei vielä kustannusennusteessa. Vesiverkkoa ei alueellisesti laajenneta. Haja-alueilla suositaan vesiosuuskuntien tai vastaavien perustamista.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen