Lappeenranta-lisä pienenee ensi kuun alussa

Valtuusto kielsi lakkauttamisen, muttei estänyt lisän leikkaamista.

ETTI KANTOLA

Kotihoidossa olevien lasten perheille maksettavaa Lappeenranta-lisää leikataan helmikuun alussa. Kotihoidon tuen ohella myös yksityisen hoidon kuntalisä pienenee.

Pienituloisille tarkoitettu 143 euron suuruinen Lappeenranta-lisä alenee 113 euroon kuukaudessa. Noin 120 euron suuruista yksityisen hoidon tukea pienennetään 30 euroa alle 3-vuotiaiden ja 20 euroa yli 3-vuotiaiden osalta kuussa.

Viime vuonna vapaaehtoisia tukia maksettiin hieman alle viidensadan lapsen vanhemmalle. Lappeenranta-lisän saajia on joitakin kymmeniä enemmän kuin yksityishoidon tuen saajia.

Leikkausta perustellaan lisiin varatun määrärahan ylittämisellä viime vuonna. Määrärahaa ei lisätty kuluvalle vuodelle, mutta kaupunginvaltuusto edellytti budjettileikkurin alle joutumaisillaan olleen tuen jatkamista. Valtuusto ei ottanut kantaa lisän suuruuteen.

Päivähoitopalvelujen johtaja Eila Äikäs epäilee, ettei valtuusto tullut silloin ajatelleeksi, että lisän pienennystä voidaan esittää.

­·Ei mekään sitä ymmärretty, mutta rahaa on säästettävä, ja teimme tällaisen rohkean ehdotuksen.

Leikkauksella lasketaan säästyvän 170 000 euroa. On mahdollista, että osa perheistä siirtää lapsensa kunnalliseen päivähoitoon lisän pienenemisen vuoksi. Kaupunki on käyttänyt tukea kannustimena, jotta lapsia otettaisiin päiväkotijonosta kotiin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta tekee asiasta lopullisen päätöksen tiistaina.

Kirjoittaja:
Etti Kantola