Kuolimo halutaan maailmanperintökohteeksi

Kuolimoa esitetään Saimaa-­Pielinen järvialueen kylkiäisenä maailmanperintökohteiden aieluetteloon.

ANNE NIEMI

Suomen merkittävät luontokohteet on esitetty sisällytettäväksi Unescon maailmanperintöluetteloon. Merenkurkun lisäksi maamme luontokohteiden aieluetteloon on päässyt Saimaa-Pielisen järvialue.

Savitaipale haluaa listata Kuolimon osaksi tätä järvialuetta, onhan se geologisesti samaa allasta Saimaan kupeessa. Karunkaunis Kuolimo on kirkasvetinen järvi, joka on arvokas synty- ja kehityshistoriansa vuoksi.

Maailmanperintökohteeksi pääseminen merkitsisi lisäarvoa, jota alueen kunnat voivat hyödyntää muun muassa matkailuelinkeinojen markkinoimisessa.

Onko nykyinen

suojelu riittävä?

Asiaan valaistusta haki eilisiltaisessa keskustelutilaisuudessa myös Savitaipaleen kunnanjohtaja Veli Nummela sekä kymmenkunta kuntalaista.

­·Kun kunta on asian takana, niin asia tutkitaan. Mahdollisesti Kuolimo liitetään aikanaan listalle mukaan, sanoi esittelyillan asiantuntija, metsänhoitaja Matti Määttä.

Määttä toimii Metsähallituksen luonnonsuojelun Itä-Suomen aluejohtajana. Hän on kiertänyt useilla paikkakunnilla kertomassa Suomen maailmanperintökohteiden aieluettelosta.

Eilisiltaisessa keskustelussa savitaipalelainen Vesa Lapatto halusi tietää, minkälaisia lisäsuojelun tarpeita Saimaan ja Kuolimon osalta tarvitaan, jos alueet aikanaan hyväksytään maailmanperintöluetteloon.

­·Onko nykyinen suojelu riittävä, Lapatto kysyi.

Määttä totesi, että pyritään löytämään sellaiset kohteet, jotka eivät aiheuta lisää suojelutoimenpiteitä. Listautumisella maailmanperintökohteeksi haetaan lisäarvoa nykyisille Saimaa-Pielisen järvialueen suojelukohteille tai sellaisiksi tuleville alueille.

­·Sellaisia kohteita aieluetteloon ei kuitenkaan hyväksytä, joilla on vahva paikallinen vastustus, Määttä sanoi.

Upea luontokohde

Salpausselällä

Geologiselta luonnonmuodostukseltaan järvialue Saimaa-Pielinen on maailman mitassakin poikkeuksellinen. Sen muodostama katkonainen ja rikkonainen järvialueiden ketju on yksi maailman upeista vesistöalueista.

Peltoinkangas Kyläniemessä on esimerkki kaivinkoneilta säilyneestä ehjästä pätkästä Salpausselkää.

­·Maailmaperintökohteeksi Kuolimoa kelpaa esittää siinäkin mielessä, että se on sopivasti Salpausselän kupeessa, Määttä toteaa.

Valtioneuvoston noin kuukausi sitten käsittelemä maailmanperintökohteiden Suomen aieluettelo lähtee Unescon maailmanperintökomitean tarkasteltavaksi.

Sen jälkeen Määtän arvion mukaan vasta muutaman vuoden sisällä tehdään lopullinen esitys Suomen maailmanperintökohteista. Sillä välin tehdään vielä rutkasti selvitystöitä kuulemis- ja valmisteluvaiheiden parissa.

ANNE NIEMI

Kuvateksti

Karunkaunis Kuolimo. Se on erityisen arvokas geologisen synty- ja kehityshistoriansa vuoksi, oik. Matti Määttä perustelee Veli Nummelalle.

Kirjoittaja:
Anne Niemi