Lappeenrannan lääkäripula koettelee jo lain rajoja

Kaupunki empii vielä keikkalääkäreiden palkkaamista, lääninlääkärin mielestä pitäisi jo toimia.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan lääkäripula ei ole hellittänyt, mutta kaupunki empii vielä keikkalääkäreiden palkkaamista terveyskeskukseen. Lääninlääkäri Kirsti Riihelän mielestä lääkäripalvelut pitäisi turvata nykyistä paremmin tavalla tai toisella, vaikka sitten keikkalääkäreillä.

­·Lappeenrannan ahdinko on meillä tiedossa. Käymme parhaillaan Etelä-Suomen lääninhallituksessa juristien kanssa läpi sitä, että ollaanko Lappeenrannan lääkäripalveluissa jo laillisuuden rajoilla. Annamme ratkaisumme tehtyyn kanteluun aivan lähiaikoina.

Lääkäripula on jatkunut pahana viime syksystä lukien. Laskennallisesti kymmenisen tuhatta kaupunkilaista on ilman terveyskeskuksen lääkäripalveluja.

­·Olisimme valmiit palkkaamaan vaikka huomenna viisi terveyskeskuslääkäriä. Pisimpään pula on koetellut Lauritsalaa, mutta levinnyt myös keskustaan ja Sammonlahteen. Voi sanoa, että siitä kärsii nyt koko kaupunki, selvittää kaupungin johtava lääkäri Timo Kohvakka.

Lappeenrannassa on kaikkiaan 29 terveyskeskuslääkärin virkaa.

Esimerkiksi Imatra päätti jo palkata keikkalääkäreitä.

Palvelupula

tuo riskejä

Riihelän mielestä Lappeenrannan ei pitäisi enää empiä tilanteen korjaamisessa.

­·Pitäisi vaikka keikkalääkärien avulla saada tilanne hallintaan ja sitten miettiä pitkän tähtäimen ratkaisuja. Keikkalääkärit eivät ole pysyvä ratkaisu vaan tavallaan kriisiapu.

Kohvakka toteaa, että keikkalääkäreiden palkkaamisen hyviä ja huonoja puolia selvitellään.

­·Asia on valmistelussa. Sen enempää en tässä vaiheessa voi julkisuuteen sanoa.

­·Kyllähän näin merkittävä lääkäripalvelujen väheneminen muodostaa riskin. Käynnit vähenevät eikä lääkäriin aina pääse, vaikka tarvetta tuntuisi olevan. Emme pitkään voi tällaista lääkäripulaa sietää. Niillä rajoilla eletään, että täyttääkö tämän hetkinen tilanne lain vaatimuksen vai ei.

Lääninlääkäri Riihelä pelkää pitkäaikaissairaiden puolesta.

­·Tilanne alkaa olla huono, kun kontrolleja jää väliin. Tilanne saattaa kärjistyä niin hoitamattomaksi, että pahimmillaan joutuu jopa erikoissairaanhoitoon. Se on potilaalle äärimmäisen huono asia myös eettisesti. Ja sehän se vasta kalliiksi loppujen lopuksi tuleekin.

Lääkäreille

palkkiokorotus

Lappeenranta kyllä yrittää antaa pieniä vinkkejä lääkäreille töihin houkuttelemiseksi. Hallinto- ja henkilöstöjaosto hyväksyi tiistaina väestövastuulääkäreille palkankorotuksen.

Väestövastuulääkäreiden väestöosaa nostetaan 1,56 eurosta potilasta kohti 1,70 euroon. Korotus lisää kaupungin kustannuksia kaikkiaan noin 1 400 euroa kuukaudessa. Kohvakka ei väitä, että tämä keino riittäisi tulokkaille.

­·Tässä annetaan tällaisia signaaleja kaupungin taholta.

Kohvakka pahoittelee, että lomasijaisiakin on aika niukasti liikkeellä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju