Categories
Artikkelit

Lappeenrannan kaupunginteatteri osui sopivasti Jeesus-buumiin

Rockmusikaali Jesus Christ Superstar tulee ensi-iltaan viikonloppuna.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenrannan kaupunginteatteri tuntuu olevan musikaaliensa kanssa ajoituksen mestari. Lailan tullessa ensi-iltaan viime talvena muualla maassa oli tekeillä esityksiä samasta aiheesta, joka kiinnosti mediaa. Lauantaista Jesus Christ Superstarin ensi-iltaa taas on edeltänyt Mel Gibsonin Jeesus-elokuvan synnyttämä kohu. ­·Tämä oli tietenkin täysin sattumaa, sillä musikaalistahan on päätetty jo pari vuotta sitten, teatterinjohtaja Antti Majanlahti sanoo. ­·Toki me olemme taputtaneet sattumalle karvaisia käsiämme, ohjaaja Mikko Rasila sanoo. On kuitenkin olemassa paljon Mel Gibsonia suurempia syitä, miksi Jeesuksen elämästä kertova musikaali on tekijöidensä mielestä ajankohtainen. ­·Ajelin tässä yksikin aamu teatterille ja kuuntelin radiosta, mitä on tapahtunut Kroatiassa, mitä Madridissa. Mikä voisi olla nyt ajankohtaisempi kuin maailman tunnetuin tarina, joka kertoo siitä, mitä on ystävyys, mitä pettäminen, mitä armo, Rasila sanoo. Yksi suuri ero elokuvaan on se, että kun valkokankaalla ruoska viuhuu ja veri roiskuu niin, ettei elokuvateatteriin päästetä alle 18-vuotiaita, musikaali ei yritä sillä rintamalla hätkäyttää, vaan se sopii kaikenikäisille.

Tim Ricen ja Andrew Lloyd Webberin musikaalin valitseminen kaupunginteatterin ohjelmistoon on monessa mielessä omalaatuista. Koskaan aiemmin Lappeenrannassa ei ole nähty läpisävellettyä musikaalia, jossa ei ole lainkaan puhekohtauksia. Kaupunginteatteri on myös ensimmäinen ammattiteatteri, joka tekee 70-luvulla valmistuneen, yleensä harrastajavoimin toteutetun musikaalin. Jesus Christ Superstarissa suuri osa on paitsi musiikilla, myös tanssilla. ­·Näyttämöllä nähdään paljon isoja numeroita. Sillä on oma viihteellinen arvonsa, mutta tanssi on samalla myös kerronnallista, Rasila sanoo. Musikaaliin kuuluu myös tavanomaista isompi, yhdeksänhenkinen teatteriorkesteri, jota johtaa Esa Kotilainen. ­·Jesus Christ Superstarin musiikki on esittäjän kannalta vaikeaa niin, ettei esityksen aikana todellakaan ole nukahtamisen vaaraa, Kotilainen sanoo. ­·Webber sävelsi musikaalin 60- ja 70-lukujen vaihteessa, joka oli progressiivisen rockin aikaa. Sen huomaa, sillä musiikki on kiinnostava sillisalaatti eri tyyli- ja tahtilajeja. Skenografi Riitta Ukkonen on omalta osaltaan halunnut tehdä teoksesta tuoreen ja ajankohtaisen. ­·Muotilehtiä on katseltu ja visuaalisuus on tätä päivää, Ukkonen sanoo.

III

Rockmusikaali Jesus Christ Superstarin ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterissa lauantaina 3.4.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Toivo paremmasta. Vaikka Jesus Christ Superstarin tarina on tunnetusti surullinen, siinä on tekijöiden mielestä mukana myös vahva toivo. Pääroolissa Jari Ahola.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto