Categories
Artikkelit

Palkittu Hannu Siitonen odottaa seuraavaa ideaa

Vuoden luontokirjaksi valinta tuli yllätyksenä ja sai mielen hyväksi.

PÄIVI VENTO

Mikä on parikkalalaisen luontokuvaaja Hannu Siitosen ollessa. Otavan julkaisema Siitosen ja Heikki Willamon teos Kuukkeli, sielunlintu valittiin WWF:n raadin toimesta Vuoden luontokirjaksi. Toinen painos on kaupoissa. Luontodokumentti Parikkalan kuukkelimetsistä odottaa ensi syksyä ja esitystä TV 1:ssä. Sen Siitonen on kuvannut yhdessä Mikko Pölläsen kanssa.

­·Tässä odottelen, milloin kypsyy seuraava aihe? Olen huono ottamaan yksittäisiä kuvia, vaan tykkään tehdä kokonaisuuksia. Seuraava kohde voi olla mitä vaan luonnossa, Simpeleelle valokuvanäyttelyn pystyttänyt Siitonen kertoo.

Todennäköisemmin kohde löytyy enemmin metsästä kuin rannoilta. Siitonen kun aina ollut metsien mies, vaikka (tai koska) synkässä metsässä kuvausolosuhteet ovat kaikkien hankalimmat.

­·Kiinnostavaa on seurata jotakin tiettyä paikkaa eri vuodenaikoina, valokuvaajan näkökulmasta se tarkoittaa sitä, kuinka valot osuvat tähän paikkaan.

Galleria Jarefotossa olevassa näyttelyssä katsojan huomio kiinnittyy väkisin juuri kuvien valo-olosuhteisiin. Mielessä häivähtää epäily, että löytyvätkö luonnosta sellaisenaan nuo ihmeelliset, kiehtovat valomaailmat.

­·Valo on monessa valokuvassani se ratkaiseva juttu. Hyvä kuva vaatii kokemusta olla paikalla oikeana valaistusajankohtana. Tekniikalla voidaan pelkistää tai vastavalolla saadaan dramatiikkaa.

Vuoden luontokirja -maininnasta Siitosen sanoo, että se on korkein arvostus, jota luontokuvaaja voi saada.

­·Koska kuvaamisen motivaatio löytyy siitä sanomasta, jota haluaa välittää.

Motivaatio ei siis ole taloudellinen. Toisen painoksen myötä Siitoselle tosin saattaa tulla sellainen harvinainen tilanne, että jostakin työstä saa oman taloudellisen panostuksensa takaisin.

III

Metsän voimaa Galleria Jarefotossa Simpeleellä 30.3.-30.4. ti ja to klo 9-15. Hannu Siitonen paikalla 8.4. ja 29.4. klo 13-15.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Ensimmäistä kertaa. Hannu Siitosen valokuvia on nyt ensimmäistä kertaa näytillä naapurikunnassa Rautjärvellä.

Kirjoittaja:
Päivi Vento