Saimaankaupungin ohjausryhmän puheenjohtajaksi Raimo Paalanen

Ilpo Hakulan tilalle toiseksi varapuheenjohtajaksi Toivo Uosukainen.

MINNA MÄKINEN

Saimaankaupungin ohjausryhmän uusi puheenjohtaja on Raimo Paalanen (sd.) Lappeenrannasta. Ohjausryhmä valitsi hänet Imatran Pentti Komin (sd.) tilalle tiistaisessa kokouksessaan. Valinta oli yksimielinen. Paalanen toimi aiemmin ohjausryhmän 3. varapuheenjohtajana. Hän on myös Etelä-Karjalan aluekeskusohjelman neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Lappeenrannan Ilpo Hakula (kok.) erosi ohjausryhmän 2. varapuheenjohtajan paikalta tehdäkseen tilaa Imatran edustajalle puheenjohtajistoon. Hänen tilalleen valittiin Toivo Uosukainen (kok.)

Pentti Komia edusti kokouksessa varajäsenenä Kaarina Muhli.

Yhteistyöesitykset ovat

puntarissa toukokuussa

Ohjausryhmän kokouksessa painotettiin ohjausryhmän sihteerin Markku Heinosen mukaan sitä, että kaikki osapuolet ovat erittäin yhteistyöhaluisia.

­·Imatran Heikki Tanninenkin (sd.) korosti, että missään vaiheessa ei Saimaankaupunkikuntien yhteistyötä ole asetettu kyseenalaiseksi, Heinonen kertoi.

Ohjausryhmä oli tyytyväinen yhteistyön avulla tähän saakka saavutettuihin tuloksiin: Lappeenrannan­Imatran seudun nimeäminen yhdeksän suurimman kaupunkiseudun joukkoon, Etelä-Karjalan aluekeskusohjelman myönteinen seurantaraportti ja maakunnan tärkeiden liikennehankkeiden pääsy väylätyöryhmän mietintöön.

­·Nyt toivotaan tiimeiltä hyviä esityksiä tulevasta yhteistyöstä, Heinonen totesi.

Saimaankaupunkikuntien yhteistyötä eri toimialoilla selvittelevät 18 tiimiä käyvät läpi tuloksiaan seminaarissa 20.-­21. huhtikuuta.

Esitykset ovat kuntakohtaisessa käsittelyssä kunnanhallituksissa ja -valtuustoissa toukokuussa.

­·Silloin tehdään kuntakohtaiset päätökset siitä, mitkä yhteistyöhankkeet voidaan panna toimeen, mitkä vaativat lisäselvityksiä ja mitkä hankkeet joutavat romukoppaan. Silloin myös Imatralla on taitekohta miettiä yhteistyön syvyyttä, Heinonen totesi.

Tilitoimisto ja vesiyhtiö

ehkä helpoimmat asiat

Ohjausryhmän uusi puheenjohtaja Raimo Paalanen totesi Saimaankaupungin eteen tehdyn parivuotisen yhteistyön tuoneen monella tapaa uskottavuutta alueelle.

­·Saimaankaupunki-brändi on luonut muuallakin kuvaa siitä, että tämä alue on kehittyvä alue, viime aikoina otetuista taka-askelista huolimatta.

Paalanen uskoo yhteistyötä kehittelevien tiimien tekevän nyt tosissaan töitä.

­·Huhtikuussa meillä on varmasti käsittelyssä ihan konkreettisia ehdotuksia.

Paalanen uskoo, että kivuttomimmin selkeitä yhteistyöesityksiä löytyy yhteisen vesiyhtiön perustamista sekä kunnallista tilitoimistoa pohtivilta tiimeiltä.

­·Jäisin odottamaan, että myös vanhustyön puolelta tulisi konkreettisia esityksiä, samoin kulttuurin ja matkailun alueelta.

Elinkeinoyhtiöiden kuviot ehkä vaikeampia

Vaikeammaksi asiaksi Paalanen arvioi tiimienkin ulkopuolelle jäänyttä kysymystä elinkeinoyhtiöiden tulevaisuuden toiminnasta.

­·Toivon, että yhteinen sävel löytyisi. Mutta siinä asiassa mennään kuitenkin pitemmässä juoksussa, Paalanen totesi.

Paalanen pohti, löytyisikö Saimaankaupunkikuntien ruokahuoltoon ja puhtauspalveluihin yhteistyöesitystä.

­·Maakunnalliset investoinnit ovat myös yksi keskeinen asia, mutta niissä ollaan jo nyt varsin yksituumaisesti liikkeellä, arvioi Paalanen.

Paalanen sanoi olevansa toiveikas kuntien yhteistyön suhteen.

­·Kun katsoo kuntien tilinpäätöksiä ja tietää mitä on ennustettu, ei voi muuhun uskoa kuin siihen, että yhteistyöhalukkuutta löytyy, jotta pystytään vastaamaan haasteisiin. Tai sitten joudutaan joistakin asioista luopumaan, totesi Paalanen.

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Puheenjohtaja. Saimaankaupungin ohjausryhmän uusi puheenjohtaja Raimo Paalanen uskoo kuntien yhteistyöhaluihin.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen