Havon koulu menee myyntiin

Toimivan koulun lakkautuspäätös kirveltää opettaja Paavo Kalliota.

ANNE NIEMI

Hautaan menee Havonkin koulu 31. heinäkuuta. Opettaja Paavo Kallio on siitä pahoilla mielin.

­·Meillä on täällä 25 oppilasta, ja toimintaa olisi voitu jatkaa tällä lapsimäärällä. Harmittaa senkin vuoksi, että olisin vuoden kuluttua päässyt täältä eläkkeelle, 21 vuotta Savitaipaleella opettaja ollut Kallio tuskastelee.

Hän pahoittelee, että koulun puolesta taistelleet kyläläiset, etenkin monilapsisten perheiden Pekka Järvinen ja Vesa Hölsä eivät saaneet tukea valtuutetuilta.

Kyläyhdistys ja StU:n Havon-Kaihtulan osasto ovat pitäneet talkoilla urheilukentän kunnossa ja osallistuneet koulun toimintaan vapaaehtoispohjalta.

Kallio uskoo, että koulu olisi voitu pelastaa, jos päätöksentekijät olisivat halunneet katsoa asiaa toisin. Yhdysluokkaa opettava Kallio pitää pahimpana mokana sitä, että sivistyslautakunta halusi kolmelta koululta yhteisen lausunnon kouluasiassa.

­·Hajota ja hallitse -menetelmällä meidät saatiin keskenämme kilpasille. Lopputulos oli se, että kaikki kolme koulua lakkautetaan.

­·Sen sijaan, että 1­2 luokkalaiset kuskataan kirkolle remontoitavaan lisärakennukseen, olisi lapset voitu samoilla kyydeillä poimia hyväkuntoiseen Havon kouluun, uskoo toista yhdysluokkaa opettava Paavon puoliso, Riitta Kallio.

Vuonna 1910 perustetun Havon koulun ensimmäinen ja pitkäaikainen opettajapariskunta Kalle ja Jenny Heponen ovat kunniapaikalla 1930-luvulla rakennetun koulukiinteistön pääaulassa. Mihin lie nekin huutokaupataan, kun koulu pannaan myyntiin?

ANNE NIEMI

Kuvatekstit

Mieli maassa. Opettaja Paavo Kallio on katkera koulun lakkauttamisesta.

Havon koulu. Kuntalaisaloitteen tekijät yrittivät säilyttää kyläkoulun viimeiseen saakka.

Kirjoittaja:
Anne Niemi