Pelastajat harjoittelivat laivaturman varalta

Taipalsaaren yössä liikkui yli parinsadan viranomaisen ja vapaaehtoisen joukko.

TIINA PASANEN

Etelä-Karjalan pelastusviranomaiset ja vapaaehtoiset järjestivät viikonvaihteessa Taipalsaarella suuren etsintä- ja öljyntorjuntaharjoituksen.

Tapahtumapaikkana oli Sarviniemen edusta lähellä Suur-Saimaan lomakylää. Kuvitteellisessa onnettomuudessa kuivarahtialus m/s Pömpeli ja huvialus m/s Voima törmäsivät toisiinsa syväväylällä lauantai-iltana kello 17. Molemmat alukset painuivat törmäyksessä karille. Aluksilla oli tulipalovaara. Suurin osa miehistöstä ja matkustajista poistui paniikin vallassa laivoista ja pyrki uimalla lähisaariin.

Myöhään lauantai-iltana etsintäjoukot olivat nostaneet vedestä viisi ihmistä, joista yksi oli kuollut. Saarilta ja luodoilta oli noukittu kymmenkunta kylmettynyttä ihmistä.

­·Kateissa on yhä yli 40, lisäksi rahtilaivan 30 tonnin tankista valuu polttoainetta Saimaaseen, raportoi harjoituksen johtaja, piiripäällikkö Ismo Talka Etelä-Karjalan maanpuolustuspiiristä.

Viestintäyhteydet

takkuilivat

Etsintään ja öljyntorjuntatöihin osallistui lähes 250 pelastusviranomaista ja vapaaehtoista.

Vapaaehtoisjärjestöjä oli mukana lähes parikymmentä. Apuna oli myös parikymmentä venettä tai muuta alusta, kaksi lentokonetta sekä viisi etsintäkoiraa.

­·Tämä on todella suuri harjoitus. Itse asiassa suurin, mihin minä olen osallistunut, kertoi palomestari Yrjö Saastamoinen, joka toimi tilanteessa pelastusjohtajana.

Eniten harmia pelastajille tuottivat takkuilevat viestintäyhteydet.

­·Pieniä viiveitä ja katkoksia oli eri viranomaisten välillä, totesi harjoituksen yhdysmies, ylikonstaapeli Pekka Salmi.

Etelä-Karjalan maanpuolustuspiirin johtama harjoitus päättyi sunnuntaiaamuna kello yhdeksän. Viranomaisista siihen osallistuivat myös Lappeenrannan poliisi, Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen hätäkeskus, Maasotakoulu sekä Suomen ympäristökeskus.

­·Harjoitus sujui varsin hyvin. Kaikki kadonneet löydettiin, ja öljyntorjunta sujui suunnitelmien mukaisesti, yliluutnantti Kyösti Kaijanen Maasotakoulusta arvioi harjoituksen päätyttyä sunnuntaina.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Öljyntorjuntaa. Kuvitteellisessa kahden aluksen törmäyksessä Saimaaseen valui kevyttä polttoainetta. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen alukset haalivat öljyä kasaan lauantai-iltana Taipalsaarella.

Missä mennään? Harjoituksen hermokeskuksena toimiva johtokeskus majoittui telttaan. Viestintäyhteydet eri viranomaisten välillä takkuilivat aika ajoin.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen