Jesus Christ Superstar Lappeenrannassa jäi melkein puoleen katsojatavoitteesta

Teatteri Imatra joutui pettymään kehutun Hamletin vetovoimaan.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään suursatsaus Jesus Christ Superstar petti katsojamäärän osalta pahasti teatterilaisten odotukset.

Pääsiäisenä ensi-iltansa saanutta musikaalia kävi kevään aikana katsomassa reilut 4 500 katsojaa, kun tavoitteena oli lähes puolet enemmän, 8 000 katsojaa.

Tavoite oli kova, sillä tiukassa taloudellisessa tilanteessa kärvistelevä teatteri olisi kaivannut kassamagneettia. Jukola-sali oli näytöksissä keskimäärin vähän yli puolillaan. ­·Henkilökohtaisesti olen hämmentynyt siitä asennevammaisuudesta, jota esitystä kohtaan on ilmennyt. Olen saanut kadulla ja puhelimitse palautetta, jossa esitys on tuomittu rienaavaksi. Kuitenkin ne, jotka ovat sen nähneet, ovat pitäneet siitä 99-prosenttisesti, teatterinjohtaja Antti Majanlahti sanoo.

­·Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa musikaalin lipunmyyntiä kohtaan oli tietenkin kovat paineet, mutta itse esityksen arvot ovat kuitenkin muualla. Jesus Christ Superstarin esitykset jatkuvat syksyllä.

Teatterinjohtajalle kulunut näytäntövuosi on ollut taloudellisten paineiden takia rankka. ­·Olen henkilökohtaisesti aika uupunut, sillä työssäni taloudellista ja hallinnollista puolta on ollut tänä vuonna enemmän kuin olisin uskonut ja toivonut. Se väistämättä syö sitä työn toista puolta, eli luovuutta. Majanlahti tuntee harmia myös näyttelijöidensä ja muiden työntekijöidensä puolesta, jotka ovat tehneet keväällä kovasti töitä. ­·Näyttelijän palkka on runsas yleisö ja kun sitä ei ole, se turhauttaa. Kaikkiaan teatterin 118 esityksessä kävi kevään aikana reilut 18 600 katsojaa. Yleisöpulasta kärsivät Jesus Christ Superstarin lisäksi myös monet muut teatterin omat tuotannot: Pesärikko lähti kankeasti alkuun, mutta piristyi loppua kohden. Jukola-salin käyttöaste jäi kuitenkin alle 40 prosenttiin. Suurin piirtein saman verran katsojia keräsi myös lastennäytelmä Velho ja leijona. Sen sijaan Veeran kammarin puolella suureksi yleisömenestykseksi osoittautui Sinikka Nopolan Ei tehrä tästä nyt numeroo, joka on ollut koko kevään loppuunmyyty. Näytäntöjä jatketaan syyskaudella. Samoin lähes täynnä oli Mimmi-lehmä ja varis.

Imatralla petyttiin Hamletin vetovoimaan

Teatteri Imatran Pekka Laasonen ei kuulosta Majanlahtea tyytyväisemmältä. Teatteri Imatran kevätkauden esityksissä kävi noin 5 000 katsojaa, kun ennakko-odotus oli yli 6 000. ­·Tietenkään reilun 1 000 katsojan vaje ei kuulosta muiden teattereiden rinnalla juuri miltään, mutta koska me olemme niin pieni teatteri, jokainen katsoja ja myyty lippu on tärkeä. Tämä tilanne kasaa paineita kesän esityksille, joiden laskennallinen katsojatavoite on onneksi laitettu vähän alakanttiin, Laasonen sanoo. Teatteri Imatra tuo kesäteatteriin Antti Tuurin Pohjanmaan. Teatteri Imatran esityksistä Hamlet sai kriitikoilta kiitosta ja jopa valtakunnallista julkisuutta. Siitä huolimatta näytelmää kävi katsomassa vain 1 500 katsojaa, kun teatteri odotti yli 2 000 henkeä. ­·Siinä mielessä Hamlet oli kyllä pettymys. Kahden maailman hotellia kävi katsomassa lähes tavoitteiden mukaisesti 1 700 katsojaa. Johanneksen evankeliumin näki reilut 1 000 ihmistä, johon Laasonen oli tyytyväinen. Lady luckin näki alle 300 katsojaa.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Kärsimysnäytelmä rock-versiona. Jari Ahola teki musikaalissa Jeesuksen roolin.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto