Taikinamäen koulu ei saanut sympatiaa

Teknisen lautakunnan mielestä suojeluun ei ole perusteita.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Taikinamäen koulun suojelu-esitys on teknisen lautakunnan mielestä perusteeton.

Lautakunnan kokouksessa asiasta äänestettiin äänin 11­-2. Suojelua kannattivat Pentti Hotti (myö) ja Marjut Ropo-Lyytikäinen (myö).

Lappeenrannan Kilta ry on esittänyt koulun suojelemista rakennussuojelulailla.

Nyt Kaakkois-Suomen ympäristökeskus pyytää lausuntoa esitykseen. Lautakunnan lausunto menee kaupunginhallitukselle, joka antaa kaupungin lopullisen kannan ympäristökeskukselle.

Ympäristökeskus on asettanut rakennuksen toimenpidekieltoon huhtikuun puolivälissä Killan tehtyä suojeluesityksen. Rakennukselle oli jo myönnetty lainvoimaistunut purkulupa. Lisäksi kaupunki oli saanut kolme tarjousta rakennuksen pois siirtämiseksi, mutta tarjouskilpailua ei oltu vielä ehditty ratkaista.

Steiner-koulun kannatusyhdistys on ilmoittanut jättäneensä tarjouksen. Yhdistys haluaisi siirtää koulun uudelleen rakennettavaksi Huhtiniemen esikunta-alueelle koulun nykyisten vuokratilojen lähelle.

Taikinamäen koulu jää tyhjilleen kesäkuun alusta, kun Bändikoulun vuokrasopimus päättyy. Bändikoulu muuttaa Leiriin samaan rakennukseen muun muassa sirkuskoulu Tuikun kanssa.

­·Tarkoitus on sulkea Taikinamäen koulurakennus kesän ajaksi. Sähköt pistetään poikki ja ovet säppiin, selvittää kaupunginarkkitehti Seppo Aho.

Ahon mukaan ympäristökeskuksen päätöstä suojeluun odotetaan alkusyksystä.

­·Jos päätös on kaupungille epäedullinen, kaupunki saattaa valittaa edelleen. Ilmeisesti myös Killalla on vastaava oikeus.

Tekniselle lautakunnan asiasta esittelytekstin laatinut Aho ei näe rakennuksessa mitään suojelemisen arvoista.

­·Rakennus ei ole millään tavalla ainutlaatuinen. Samanmoisia kouluja on ympäri Suomea.

Nykyisen 1980-luvulta peräisin olevan asemakaavan mukaan Taikinamäen koulu puretaan. Ahon mukaan purkamista ei ole perusteltu autopaikkojen lisäämisellä tontille. Rakennus vain on väärässä paikassa.

Rakennuksen peruskorjaus maksaisi talo-osaston arvion mukaan noin 600 000 euroa.

Aho viittaa Linnoituksessa ja muualla oleviin kymmeniin suojeltuihin ja kaupungin kunnostamiin rakennuksiin.

­·Kiistämätöntä on, että kaupunki on huolehtinut arvokkaista rakennuksistaan ja niiden käyttökelpoisuudesta monessa suhteessa vastuullisella tavalla. Tätä tilannetta ei Taikinamäen koulun purkaminen huononna.

Uhattuna arvokas

kokonaisuus

Suojeluesityksen tehneen KiIlan mielestä vanhempi Taikinamäen koulurakennus, sen vuoden 1917 lisärakennus ja musiikkiopiston rakennus muodostavat kokonaisuuden. Pihalla kasvavat yhä alkuperäiset, yli satavuotiaat eversti von Haartmanin toimesta 1870-luvulla istutetut puut.

Vanhin koulurakennus on Lappeen kirkkoherran virkatalo vuodelta 1809. Se on suojeltu. Killan mielestä Lappeenrannassa ei ole nimeksikään 1800-luvun rakennuskantaa edustavia kokonaisuuksia. Taikinamäen koulumiljöön hävittäminen heikentäisi kaupunkikuvaa.

Museovirasto on esittänyt koulun suojelemista asemakaavalla. Museon lausunnon mukaan koulu on katsottu jo 1987 kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi rakennukseksi. Sen arvo on vuosien varrella vain kasvanut kaupungin vanhan rakennuskannan harvinaistumisen takia.

EMMI KAARNA

Kuvateksti

Kokonaisuus. Lappeenrannan Killan mielestä Musiikkiopiston tontin kolme rakennusta muodostavat arvokkaan kokonaisuuden. Siitä saattaa nyt hävitä etummaisena oleva.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju