Laivan hylky löytyi Lappeenrannan edustalta

Pelastuslaitos havaitsi laivan jäänteet sattumalta harjoitussukelluksellaan.

MARIA KOIVU

Etelä-Karjalan pelastuslaitos löysi lauantaina harjoitussukelluksellaan laivan hylyn Lappeenrannan edustalta. Puurakenteinen hylky lepää Saimaan pohjassa kolmen­neljän metrin syvyydessä. Ensimmäisenä hylyn havaitsivat veneestä sukellusta harjoitelleet palomiehet Jorma Hovi ja Matti Pöntinen.

­·Hylky on noin 15 metriä pitkä ja kuusi metriä leveä. Hylky on jo pahoin hajonnut, sillä siitä on enää näkyvissä puurakenteiset kylkikaaret, kylkilankut ja osa köliä, Pöntinen kertoo.

Näkyvyyttä löytöpaikalla on vaakasuuntaan noin puolitoista metriä.

­·Hylystä ei pysty erottamaan lastia, ainoastaan joitakin lasipulloja. Muuta tietoa siitä ei toistaiseksi ole, Pöntinen toteaa.

Löydöstä on ilmoitettu Suomen merimuseoon, joka hylyn iän määrityksen perusteella päättää hylyn kohtalosta. Yli sata vuotta vedessä olleet hylyt ja hylyn osat ovat Suomessa muinaismuistolain rauhoittamia. Rauhoitetuksi määriteltyä muinaisjäännöstä ei saa vahingoittaa tai kaivaa ilman Museoviraston lupaa.

­·Merimuseo oli löydöstä hyvin kiinnostunut. Ei ole toivottavaa, että muut menevät sukeltamaan tässä vaiheessa hylylle. Sen iästä pitää ensin saada varmuus, Pöntinen toteaa.

Jatkotutkimukset

kertovat iän

Pelastuslaitos tutkii jatkossa harjoitussukelluksillaan paikkaa tarkemmin. Tiistaina löytöpaikalla sukellettiin toisen kerran, ja sukelluksella otetut valokuvat toimitetaan merimuseoon.

­·Museon luvalla otimme hylystä talteen myös puisen plokin. Se on silmukka, josta on kulkenut köysi läpi, Pöntinen kertoo.

Merimuseo selvittää parhaillaan hylyn ikää pelastuslaitoksen keräämien tietojen perusteella ja on seuraavan kerran yhteydessä pelastuslaitokseen jo keskiviikkona.

Kirjoittaja:
Maria Koivu