Rapasaaren rakentaminen kiilaa Pikisaaren ohi

Linnoituksen kupeen ranta-alue pitää ensin puhdistaa punatiilisten kerrostalojen tieltä.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Linnoituksen ja Saimaan välissä oleva Rapasaari kirinee rakentamiskohteena Pikisaaren edelle. Historiallisten linnoituslaitteiden ja suojelurakennusten lähituntumaan nousisi kaavan mukaan punatiilisiä ja mustakattoisia kerrostaloja.

Alunpitäen Rapasaaren jatkeena sillan takana avautuva Pikisaari piti rakentaa ensin täyteen. Rakentaminen on pitkittynyt. Parhaillaan rakennetaan saaren Kaupunginlahden puoleista Rantakadun vartta, josta riittää tontteja lähivuosiksi.

Taipalsaarentien puolella oleva Pikisaaren entisen kuivaamon alue odottaa sen sijaan yhä asemakaavaa. Myös tuo kuivaamon alue on puhdistettu ympäristöluvan mukaisesti. Kuitenkin Pikisaaren länsiranta jäänee odottamaan, koska paineet Rapasaareen kasvavat.

­·Pikisaaren Rantakadun varsi on toivottavasti muutaman vuoden kuluttua saatu rakennettua loppuun. Sen jälkeen valitsemme jatkokohteeksi joko Rapasaaren, jossa on jo voimassaoleva asemakaava, tai jatkamme Pikisaaressa, sanoo Bonvesta Oy:n toimitusjohtaja Vesa Moisio.

Koko lähitienoo

komistuu

Rapasaaren houkuttavuus kasvaa sen lähialueiden kohentumisen myötä. Linnoitusniemen rakentamisprojektissa rannat ja viheralueet komistuvat; tulee uusia laitureita, paviljonkikin. Vallit ja linnoituslaitteet Linnoituksen rinteillä on kohta entisöity. Pursiseuran veneilykeskuskin nousee Rapasaaren rantaan.

­·Kun vallit ja koko satama on kohta rakennettu, ei se seutu ole enää nykyisenkaltainen työmaa. Myös Rapasaaren voisi hyvin laittaa tuolloin kuntoon.

Rapasaarenkin maaperä on saastunut, ei kuitenkaan Moision mukaan kovin pahasti. Kohta on tarkoitus hakea ympäristölupaa puhdistustöihin.

UPM Kymmenen tytäryhtiö Bonvesta omistaa suurimman osan Rapasaaren maista. Myös kaupungilla on kaava-alueella maanomistusta.

Rapasaari tuo

Pikisaarenkin lähemmäs

Kaupungin kaavoituspäällikön Erkki Jouhkin mielestä Rapasaari olisi hyvä rakentaa ennen Pikisaaren loppuosaa.

­·Aina parempi, jos seuraava rakennuskohde on Rapasaari. Nyt siinä on Pikisaareen mentäessä semmoinen tyhjä väli. Rapasaaren rakentaminen tuo Pikisaartakin tavallaan lähemmäksi.

Jouhki kehuu Rapasaaren kaavaa tarkoin harkituksi. Kaavaan sisältyy rakennustapaohjeet, joissa on määritelty talojen korkeus, ulkonäkö maan- ja räystäänkorkoja myöten.

­·Toivottavasti tuosta kaavasta ei livetä. Maaperän laadulla kyllä voi olla vaikutuksia kaavaan.

Pallonlahdelle

tapahtumakenttä

Muista Rapasaaren lähitienoista poiketen Pallonlahden reunustan suunnitelmat eivät ole vielä ajoittuneet mihinkään.

­·Kaavaluonnos, johon sisältyy muun muassa tapahtumakenttä, on ollut pitkään valmiina. Uskoisin, että kaavaa voidaan viedä kohtapuoliin eteenpäin. Vanhoja teollisuustonttikaavoja on syytä pistää ajan tasalle.

Bonvestan maankäyttöpäällikkö Samuli Eerolainen arvelee Pikisaaren rakentamisen etenevän ”taas pitkästä aikaa hyvin”.

­·Parhaillaan rakennetaan yhtä taloa ja kohta toistakin. Jos tilanne jatkuu hyvänä, ei mene montakaan vuotta, kun Rapasaarta päästäisiin rakentamaan.

Eerolainen uskoo Rapasaaren olevan Pikisaarta houkuttelevampi kohde.

­·Onhan se aivan Linnoituksen kupeessa ja pikkuisen lähempänä palveluitakin kuin Pikisaari.

BONVESTA OY

Kuvateksti

Tulevaisuutta. Bonvestan teettämässä tulevaisuuskuvassa Rapasaaren punatiilitalot näkyvät kuvassa keskellä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju