Saimaalla on nyt paljon tilaa

Virkistysaluesäätiö tarjoaa hienoja satamapaikkoja, Roope-Saimaa hoitaa palvelut.

ANTTI MUNNUKKA

Johan oli keli, eilen Saimaalla. Tyyntä kuin heinäkuisena hellepäivänä, poutapilvet kuvastuivat veteen kuin maisemakorteissa, jollei komeammin.

Ja hiljaista oli. Viiden tunnin risteilyn aikana löytyi Hietasaaresta kaksi venettä, Ruuhonsaarilta yksi, Kyläniemen kupeesta yksi innokas kalastaja lukuisten vapojen, parin plaanarin kera.

Kelpasi siinä asiamies Hanna Ollikaisen ja kippari Jouko Heiskasen kaikessa rauhassa esitellä taustayhteisöjensä aikaansaannoksia ja suunnitelmia.

Tuore päätoiminen asiamies Ollikainen edusti Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiötä, kippari Heiskanen Pidä Saaristo Siistinä -yhdistystä. Risteilyalus oli Heiskasen kipparoima Roope-Saimaa, yksi 35-vuotiaan yhdistyksen huolto- ja roskienkeruualuksista.

Olisi toden totta kelvannut lomalaisen jo lomailla niin Hietasaaressa kuin Ruuhonsaarissakin. Paikat olivat talven jäljiltä jo loistokunnossa.

Luovike on

jo vauhdissa

EU-hankkeilla on jostain syystä kyky saada omituisia nimiä. Ehkä mukavimmasta päästä on tässä joukossa varmaankin Luovike, luonnon virkistyskäytön kehittäminen Etelä-Karjalan maakunnassa.

Asiamies Hanna Ollikainen kertoi, että kolmivuotinen hanke keskittyy olemassa olevien virkistysalueiden ylläpidon kehittämiseen sekä uusien yhteistyömuotojen kehittämiseen, miksei myös uusien yhteistyökumppanien hankkimiseen.

Rakennusten ja rakenteiden kunnossapito sekä polttopuuhuolto ovat ymmärrettävästi osoittautuneet suurimmiksi ongelmiksi. Sitä nykyihminen mielellään polttaisi nuotiossaan valmiiksi pilkottua puuta…

Hankkeen toinen iso asia on tiedottamisen parantaminen: hienot maisemat ja oivalliset reitit yritetään entistä paremmin saattaa halukkaiden tietoon.

Hankkeen kustannusarvio on 228 000 euroa, josta Etelä-Karjalan liitto rahoittanee 70 prosenttia, kunnat 30. Säätiön kunnista Savitaipale jättäytyi projektin ulkopuolelle.

Saimaalle tulossa

toinenkin Roope

Kippari Heiskanen ja kansimies Heimo Koikkalainen ovat olleet liikkeellä Roope-Saimaalla heti jäitten lähdöstä alkaen.

Roope on vuonna 1995 rakennettu ja muutama vuosi sitten neljän metrin palasella pidetty huoltoalus.

Töitä riittää.

­·Viime kesänä oltiin vesillä 750 tuntia, kertoi Heiskanen.

Esimerkiksi Ruuhonsaarista Roope kerran viikossa käydessään haki yhteensä 137 säkkiä roskaa, 700 litraa juomatölkkejä, 650 litraa pulloja ja toi sinne 38,5 kuutiometriä polttopuuta.

Juuri Ruuhonsaarissa on kesäisin ehkä vilkkainta:

­·Parhaina heinäkuun päiviä laiturit ovat aivan täynnä, väkeä on varmasti toista sataa.

Roopen kotipaikka on Savonlinna, jonne Pidä Saaristo Siistinä ensi kesäksi hankkii toisenkin aluksen.

­·Se on tätä Roope-Saimaata pienempi ja tekee päiväretkiä. Meillä on nyt vähän turhankin iso alue hoidettavana, kertoi kippari Heiskanen.

ANTTI MUNNUKKA

Kuvatekstit

Saimaalle. Kansimies Heimo Koikkalainen (vas.) ja kippari Jouko Heiskanen Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksestä sekä asiamies Hanna Ollikainen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä totesivat eilen, ettei Saimaata parempaa paikkaa olekaan.

Ruuhonsaaret. Virkistysaluesäätiön hankkimista alueista suurin on Ruuhonsaaret. Tilaa on 76,8 hehtaaria, hienoa rantaa 11,2 kilometriä, harjuja kävellä pitkin ja poikin. Sekä upea kelosauna.

Hietasaari. Saimaan Kulkureitten mielipaikka, oivallinen kahden poukaman satama.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

¤·Perustettu 1990. Säätiön tarkoituksena on turvata säätiökuntien asukkaiden virkistys- ja vapaa-ajankäyttöön soveltuvien alueiden käyttömahdollisuudet eteläisellä Saimaalla ja siihen läheisesti liittyvillä alueilla.

¤·Tarkoituksen toteuttamiseksi säätiö hankkii omistukseensa alueita ja järjestää virkistys- ja vapaa-ajankäyttöön soveltuvia palveluja. ¤·Aluekohteet Saimaalla: Ilkonsaari, Päihäniemi, Satamosaari, Rastinniemi, Ruuhonsaari, Hietasaari, aluekohde Kuolimolla: Lepänkato (vuokralla), aluekohde Rautjärvellä: Hiitolanjoki.

¤·Laavut: Mustaniemi, Valkjärvi, Riitjärvi, Ruohosaari, Kemppi, Hämmänauteensuo.

¤·Perustajakuntia ovat Lappeenranta, Imatra, Joutseno ja Taipalsaari. Myöhemmin ovat toimintaan tulleet mukaan Savitaipale, Suomenniemi, Rautjärvi ja Ruokolahti. Aluehankinnoista päättää 17-jäseninen edustajisto. Asioita hoitaa 11-jäseninen hallitus.

¤·Säätiön alueiden käyttö perustuu jokamiehenoikeuksien noudattamiseen ja samalla jokamiehenvastuuseen alueiden säilyttämiseksi puhtaina ja viihtyisinä.

¤·Virkistysaluesäätiöllä on yhteistoimintasopimus Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Yhdistys vastaa säätiön alueiden huollosta ja valvonnasta Saimaalla.

Kirjoittaja:
Antti Munnukka