Uukuniemeltä lääniin seitsemän huomautusta kuntaliitoksesta

Kunnanhallitus sai aikaan yksimielisen lausunnon.

HELINÄ LEMINEN

Yksityiset henkilöt saivat jättää huomautuksia kärkikuntien liitoshankkeesta toukokuun puoliväliin mennessä. Kannanotot menivät kuntien välityksellä Etelä-Suomen lääninhallitukselle, joka ehti jo kysyä kunnilta lausuntoa itse kuntajakoasiasta ja sitä koskevista huomautuksista.

Huomautuksenjättöoikeus oli kärkikuntien asukkailla ja muilla, jotka katsovat asian koskevan itseään.

Kuntajakoasia on parhaillaan vireillä sisäasiainministeriössä. Siihen ei enempää Saaren kuin Uukuniemen hallituksella ole huomautettavaa. Molemmat olivat asiasta lausunnossaan yksimielisiä.

Huomautuksia ei Saarella jätetty, joten olemattomasta ei tarvinnut vääntää vastinetta.

Uukuniemen kunnanhallitukselle ja eteenpäin välitettäväksi tuli seitsemän huomautusta, useimmat pääkaupunkiseudulta, Uukuniemellä joko kirjoilla olevilta tai kunnassa lomailevilta henkilöiltä. Kuusi vastusti ja yksi kannatti kärkikuntien liitosta. Lausunnossaan kunnanhallitus kertasi, että uukuniemeläiset olisivat halunneet laajempaa liittoa. Kesämökkiläisten asemaa nostettiin myös pohdittavaksi.

­·Uukuniemellä on noin 480 vapaa-ajanasuntoa. Niiden omistajat eivät ole informoineet kuntaa tulevaisuuden suunnitelmistaan, lausunto viittaa kunnallishallinnon vaikutuksiin.

Lausunto muistuttaa myös Uukuniemen tilapäisestä rajanylityspaikasta ja valittaen toteaa, että puutavarankuljetus on osittain siirtynyt Parikkalaan. Rivien välistä kuultaa monessa kohdassa, että yhteisen kunnan kehittäminen ei aina olisi Uukuniemen etu.

Lausunto päättyy kohteliaaseen toivomukseen, että Uukuniemen valitukset eivät haittaisi Saaren ja Parikkalan yhdistymistä.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen