Albert Edelfeltin töistä kertova näyttely avautui Ruokolahdella

Taiteen harrastajat matkasivat tiistaina Albert Edelfeltin jalanjälkiä Jäppilänniemestä Ruokolahden kirkonmäelle.

TENHO TIILIKAINEN

Eira-Liisa ja Tuomo Tontin pihamaa Imatran Jäppilänniemessä kätkee sisäänsä palan suomalaista taidehistoriaa. Hapsiin tila on Elli Jäppisen kotitila. Elli Jäppinen puolestaan oli kuuluisa kansanparantaja ja hieroja, jonka luona taiteilija Albert Edelfelt vieraili kesällä 1887.

Tuolta matkalta on peräisin muun muassa Edelfeltin yksi kuuluisimmista maalauksista Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Ruokolahden taideyhdistys teki tiistaina retken Edelfeltin jalanjäljille Jäppilänniemeen

Elli Jäppisen kotitaloa ei enää ole, talosta kertoo vain pari reunakiveä. Tonttien aitassa on kuitenkin ikivanha lyhyt sänky, jossa Edelfeltkin on voinut nukkua.

­·Kyllä me nyt niin sanomme, että tuossa sängyssä hän on nukkunut, taideyhdistyksen puheenjohtaja Harri Tonder vakuutti.

Taidehistorioitsija Marina Catani on perehtynyt Albert Edelfeltin tuotantoon ja erityisesti teosten syntymähistoriaan. Catani oli mukana Jäppilänniemessä ja oli illalla avaamassa Albert Edelfeltin töistä kertovaa valokuvanäyttelyä Ruokolahden kirjastossa, Suovillassa.

­·Tällaisten retkien aikana kuulee ja oppii aina uutta, jota ei ole aikaisemmin tiennyt. Edelfelt ja hänen mallinsa tulevat tätä kautta eläväksi.

Catani sanoo yllättyneensä siitä innostuksesta ja mielenkiinnosta, jota Ruokolahdella Edelfeltiä kohtaan tunnetaan. Edelfeltin kotimaisemissa Porvoon suunnalla ei vastaavaan innostukseen ja menneisyyden tutkimiseen ole vielä innostuttu. Kuitenkin siellä on vielä henkilöitä, jotka muistavat Edelfeltin.

Hänen mielestään myös teosten syntymiseen liittyvät asiat tulisi dokumentoida.

­·Aika tuhoaa ja muuttaa tietoa.

Catani luokittelee eukkotaulun yhdeksi Edelfeltin tärkeimmistä töistä.

­·Se on hyvin kaunis taulu, värikylläinen. Maalaus on hyvin autenttinen ja uskottava kuvaus silloisesta ajasta.

Marina Catanin mukaan Edelfeltin tuotanto tiedetään varsin tarkkaan.

­·Hän on voinut myydä tai lahjoittaa joitakin teoksiin Pariisin kaudellaan, joista ei ole tietoa. Hänellä oli tapana myös antaa malleilleen luonnoksia töistään. Tällaisia luonnoksia on varmasti olemassa, ilman että niistä tiedetään julkisesti.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Haapsiin pihalla. Ruokolahden taideyhdistyksen retkellä tutustuttiin myös Haapsiin tilaan, jonka vieraana Albert Edelfelt Ruokolahden matkallaan oli. Kuvassa Ruokolahden eukoista Anja Koivuvaara, Seija Lifländer, Leena Laukkanen sekä Helvi Hämäläinen ja Haapsiin nykyinen isäntä Tuomo Tontti.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen