Maailmalle hävinneitä keisareiden esineitä saadaan hiljalleen takaisin Tsarskoje Seloon

Etelä-Karjalan museossa on esillä harvoin nähtyjä Venäjän keisareiden kalleuksia.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa avautuu tänään tiistaina näyttely Nikolai II, joka esittelee Venäjän viimeisten keisareiden esineistöä. Näyttelyssä on 300 esinettä, jotka ovat peräisin Tsarskoje Selon valtiollisen palatsimuseon kokoelmista. Näyttelyssä voi nähdä sotilaspukuja, keisarillisen perheen elämää kuvaavia maalauksia ja akvarelleja, valokuvia ja gravyyrejä. Kiinnostavia ovat myös ylelliset keisarilliset posliinit ja huonekalut.

Lisäksi mukana on esimerkiksi Nikolai II:n metsästyspuku, josta tutkijat ottivat vertailua varten dna-näytteen, ennen kuin vuonna 1918 surmatun keisarillisen perheen jäänteet haudattiin Pietari-Paavalin linnoitukseen kuusi vuotta sitten. Mukana on myös hemofiliaa sairastaneen pikku perintöprinssin, Aleksein puvustoa.

­·Monet näistä esineistä ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä, Tsarskoje Selon museon tieteellisen osaston varajohtaja Iraida Bott kertoo.

Vallankumouksen ja sotien aikana keisariperheen esineistöä tuhottiin, mutta paljon onneksi myös säilyi ja levisi eri puolille maailmaa.

Esimerkiksi Aleksanterin palatsin lastenhuoneista irtaimisto hävisi, kun huonekalut, kirjat ja oppimateriaalit jaettiin kouluihin ja lastensiirtoloihin. Monet keisarilliset esineet vietiin pois Neuvostoliitosta sotilaiden tai emigranttien matkatavaroiden mukana.

Kokoelma karttuu

rahapulasta huolimatta

Näyttely on hyvä osoitus siitä, miten esineitä on onnistuttu jäljittämään ja saamaan takaisin. Tsarskoje Selon museon kokoelma täydentyy jatkuvasti, vaikkakin hitaasti.

­·Juuri pari päivää sitten saimme puhelinsoiton Norjan konsulaatista. Emigrantti oli vienyt Tsarskoje Seloon kuuluvan koriste-esineen mukanaan Norjaan ja antanut sen perinnöksi pojanpojalleen. Nyt me saimme sen lahjoituksena takaisin, Iraida Bott iloitsee.

Samankaltaisia onnenpotkuja sattuu aina silloin tällöin. Pari vuotta sitten museo sai takaisin kolme hovimaalari Michály Zichyn akvarellia, jotka olivat matkustaneet Tsarskoje Selosta ensin Saksaan ja sitten Yhdysvaltoihin.

­·Saksalainen upseeri oli sodan jälkeen ottanut ne mukaansa Nikolai II:n huoneen seinältä. Myöhemmin hän antoi akvarellit Saksassa asuvalle venäläiselle emigranttiperheelle, koska tunsi niiden kuuluvan venäläisille. Perhe muutti myöhemmin Amerikkaan, jossa asuvat jälkeläiset päättivät lahjoittaa maalaukset meille.

Lahjoitukset ovat tärkeitä, sillä museon omat resurssit hankkia esineistöä takaisin eivät ole järin suuret. Museo käyttää hankintoihin vuosittain noin 100 000 dollaria.

­·Kaikki se raha tulee meidän omasta toiminnastamme, mitään tukea emme tätä tarkoitusta varten saa, Bott sanoo.

Maailman taide- ja antiikkihuutokaupoissa Tsarskojen Selon väkeä näkee harvoin ostajina.

­·Kun huutokauppaan tulee esine, jossa on Tsarskoje Selon palatsin merkki, hinta nousee niin korkeaksi, ettei meillä ole yleensä mitään mahdollisuutta hankkia sitä museolle.

­·Siitä huolimatta olemme aina onnellisia saadessamme huutokaupan kautta tietää, että sekin esine on tallessa, vaikkakaan ei meillä.

Kaikki Nikolai II -näyttelyn esineetkään eivät ole museon omaisuutta.

­·Esimerkiksi näyttelyssä olevat posliiniset pääsiäismunat saimme lainaksi Lenfilmiltä, joka hankki ne vuosikymmeniä sitten. Nikolai II:lla oli munia varastossa laatikoittain, sillä niitä annettiin lahjoiksi. Koska Neuvostoliitossa ei vallankumouksen jälkeen annettu näille tavaroille arvoa, ne myytiin pois, eikä meidän kokoelmiimme ole saatu yhtäkään.

­·Onneksi taidekeräilijät ja tavalliset ihmiset ovat nykyään tiedostaneet keisarillisten esineiden historiallisen arvon niin, että me saamme paljon yhteydenottoja.

­·Jokainen vähempiarvoinenkin esine on tärkeä, sillä niitä tutkimalla avautuu kiintoisia tarinoita.

III

Nikolai II. Viimeisten keisareiden esineistöä Tsarskoje Selosta 1.6.-­29.8. Etelä-Karjalan museossa.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Tsarskoje selon leima. Aleksei Rogatnev ja Iraida Bott näyttävät, millainen merkintä löytyy aidosta Tsarskoje Selon palatseihin kuuluneesta esineestä.

Lastenlasten muotokuvat. Aleksanteri II sai lapsiltaan lahjaksi lastenlapsia esittävät emaloidut muotokuvat.

Purppura-astiasto. Purppuraisten astioiden kokonaisuus oli viimeinen Keisarillisen posliinitehtaan valmistama astiasta.

Posliinimunat. Munat olivat tyypillinen lahja Nikolai II:lta. Näyttelyyn ne lainattiin elokuvayhtiö Lenfilmiltä.

Metsästyspuku. Tutkijat ottivat muutama vuosi sitten Nikolai II:n metsästyspuvusta dna-näytteen, jolla tutkittiin, olivatko keisarillisen perheen jäänteet todella heidän.

Järjestyksessä. Keisarin asusteet olivat hyvässä järjestyksessä silkkivuoratussa laukussa.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto