Saimaan Musiikkijuhlat peruutetaan rahapulassa

Tapahtuman organisaattori Jiitee Hartikainen myöntää, että pakka on nyt sekaisin.

ANNE NIEMI

Saimaan musiikki- ja taidejuhlia ei tänä vuonna järjestetä Savitaipaleella. Pietarilaisen Mariinski-teatterin taiteilijoiden tähdittämää konserttisarjaa markkinoitiin pidettäväksi Savitaipaleen kirkossa 23.-­25. heinäkuuta.

Musiikkijuhlien järjestelyistä vastannut Jiitee (Jorma) Hartikainen joutui perumaan tapahtuman, koska rahoitusta ei saatu järjestymään. Viime vuonna Saimaan Musiikkijuhlien taloudelliset tappiot olivat noin 7 000 euroa.

Myöskään yleisö ei ole Savitaipaleella kiinnostunut odotetulla tavalla klassisen musiikin korkeatasoisesta konserteista.

Tulevaisuus

on yhä auki

Mikkelistä käsin järjestelyistä vastannut Saimaan Musiikki- ja taidejuhlien kannatusyhdistyksen tapahtumavastaavana työskennellyt Hartikainen myöntää, että aikaisempien vuosien yleisömäärät eivät ole vastanneet odotettua.

­·Meillä on pakka sekaisin. Kahden vuoden kokemuksen jälkeen pitää selvittää yhteistyön mahdollisuudet pietarilaisten kanssa.

Tänä vuonna opetusministeriön ja yhteistyökumppaneiden rahoitusta ei saatu järjestymään.

Hartikainen lupaa kuitenkin, että Savitaipaleella kuullaan suomalais-islantilaisella musiikkiviikolla 26.-­31.7. myös Larissa Gergievan johtaman Mariinskin nuorten laulajien akatemian orastavia mestarisolisteja.

Kritiikkiä

Etelä-Karjalaan

Saimaan Musiikkijuhlien järjestelyihin on liittynyt dramatiikkaa koko sen kaksivuotisen historian ajan. Mikkelin Musiikkijuhlien pikkunäyttämönä tapahtuma ei ole saanut suurta yleisöä liikkeelle.

Mikkeliin Mariinski-teatterin korkeatasoisten muusikoiden konsertteja järjestänyt Jorma Hartikainen sanoo, että hän haluaa punnita perusteellisesti erilaisia jatkomahdollisuuksia.

­·On aiheellista kysyä, haluavatko eteläkarjalaiset kuultavakseen korkeatasoista klassista musiikkia. Olen huolestuneena seurannut myös Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlan viimeaikaista kehitystä, Hartikainen sanoo.

Nyt järjestelyissä epäonnistunut Hartikainen arvioi kriittisesti maakunnan musiikkitarjonnan mahdollisuuksia.

­·Nykytilanteessa klassisen musiikin konserttitarjonta on kysymysmerkki Etelä-Karjalassa, hän sanoo.

Kirjoittaja:
Anne Niemi