Sapassissa ei rahasteta letkeästä yhdessäolosta

Savitaipaleen X Sapassissa valtaosa tapahtumista on pääsymaksuttomia.

ANNE NIEMI

­·Kerrankin jotain saa ilmaiseksi, hihkaisee Savitaipaleen kulttuurisihteeri Helena Hjerppe.

Ilon aihetta onkin, sillä kesäinen Savitaipale tarjoilee Sapassiviikolla 10.-­18.7. kävijöilleen koko tukun tapahtumia, joista valtaosin ei peritä pääsymaksua.

Sapassiviikon esiintyjät ovat enimmäkseen vapaaehtoisia paikallisia tekijöitä. Savitaipaleen kunta maksaa tilattujen esiintyjien palkkiokulut, 3 500 euroa. Saman verran hupenee myös markkinointikuluihin.

­·Haluamme järjestää kuntalaisille jotain näkyvää kesäiloa, sanoo Sapassin sekatyöläinen ja tapahtuman organisaattorina kymmenettä kertaa toimiva Hjerppe.

Kievarijazzeja

ja polkuformulaa

Sapassiviikko pörähtää käyntiin 10.7. Partakoskella Koskikievarin jättiteltan Kievarijazzeissa. Saara Soisalo ja Pekka Kaarna ovat jazzien kuumat nimet.

Kesätorilla on kuhinaa koko viikon ja Antin puistossa viihdytään yhteislauluillassa Tatu Pekkarisen sävelissä. Hakamäen museotuvalla laulatetaan lapsia Kissan päivien -loruleikeissä ja Olkkolan Hovissa nautitaan kalevalankielisistä nykyrunoista.

Kesäasukastapahtuma järjestetään 13.7. Karhurinteessä. Samassa paikassa on lapsille Hokkus pokkus -taikurikoulu, jonne haluavien on ilmoittauduttava kulttuuritoimistoon 1.7. mennessä.

Kuolimon äärelle ranta-aitan bulevardille loihditaan 14.7. kesäkirppis. Olkkolan Hovissa on saman iltana Ninni Poijärven, Seppo Valjakan ja Mika Kuokkasen akustinen konsertti. Alkuillasta tunnelmoidaan kirkossa kesäillan musiikin parissa.

Nukketeatteri Pikku Karhun koko perheen näytelmä ja Decameronen keskiaikaisten tarinoiden komedia ja erotiikka houkuttelevat teatterin ystäviä.

Kansalliset tenniskilpailut, petankin pitäjänmestaruus sekä Pettilän polkuformulakisa Matti Kyllösen juontamana saavat kesälomalöhöilystä kylliksi saaneet liikkeelle.

Sapassi-viikko huipentuu 17.-­18.7. Savitaipaleen yrittäjien järjestämiin Savitaipaleen messuihin. Joihinkin tapahtumiin vaaditaan pääsylippu, jonka hinta on 3­-10 euroa.

Sapassi syntyy

talkoovoimin

Kulttuurisihteeri Helena Hjerppe sanoo joka vuosi ihmettelevänsä, kuinka moni yhdistys vastaa kutsuun ja lähtee valmistelemaan ohjelmaa heinäkuun Sapassi-viikolle.

­·Tässä hommassa ei pidä hoputtaa eikä pakottaa. Sapassi syntyy vapaaehtoisin voimin, ja siitä tulee sennäköinen kuin on syntyäkseen. Pitää olla intoa ja Savitaipaleella sitä onneksemme on, Hjerppe iloitsee.

Havon vinttitansseissa 16.7. Sapassin tunnelma on jäljittelemätön. Aitoa junttimeininkiä kannattaa tulla kauempaakin ihmettelemään, kun Kälviäisen navetanvintillä jytistää 600-­700 saunapuhdasta lavatanssin taitajaa.

ANNE NIEMI

Kuvateksti

Sapassi. Sana tarkoittaa leppoisaa lepohetkeä työn lomassa. Kulttuurisihteeri Helena Hjerppe organisoi samannimistä tapahtumaviikkoa Savitaipaleella.

Kirjoittaja:
Anne Niemi