Kaukaan päästö syyteharkintaan

Suurin osa 500 asianomistajasta on sopinut vahingonkorvauksista.

ILKKA POHJALAINEN

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi UPM-Kymmenen Kaukaan viime kesäisen vesistöpäästön esitutkinnan.

Juttupaketti siirtyi torstaina valtionsyyttäjä Matti Nissiselle valtakunnansyyttäjänvirastoon. Jos asia etenee oikeuteen, se käsitellään Lappeenrannan käräjäoikeudessa.

Asiaa tutkittiin esitutkinnassa tuottamuksellisena ympäristön turmelemisena. Asianomistajia on ympäristöviranomaisten lisäksi noin 500. Yksittäisistä asianomistajista suurin osa on sopinut vahingonkorvauksista UPM-Kymmenen kanssa, kertoi tutkintaa johtanut rikostarkastaja Erkki Rossi.

Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu 14:ää ja todistajina 37 henkilöä. Poliisi on valmis lisätutkintaan, jos syyttäjä sitä pyytää. Näillä näkymin sellaiseen ei ole tarvetta, Rossi arvioi.

Tutkintaurakka oli mittava: itse esitutkintapöytäkirjassa on 475 sivua, ja liitteitä on lisäksi 2 822 sivua. Paketti on syyttäjällä ja asianosaisilla jo loppulausunnoilla, sillä he ovat päässeet perehtymään aineistoon juhannusalusviikosta lähtien.

Lausuntonsa antavat muun muassa Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ja Lappeenrannan kaupunki sekä pari rikostutkintapyynnön tehnyttä rannan omistajaa.

­·Onhan se helpottavaa kun yksi urakka on saatu pääpiirteittäin suoritetuksi. Työn valmiiksi saaminen tuntuu aina hyvältä. Toki seurataan, tarvitsevatko syyttäjä tai muut asianosaiset vielä mitä toimenpiteitä, Rossi kertoi.

Paikallisjohtaja Harry Sundqvist UPM-Kymmenestä kertoi, ettei yhtiö ole saanut jutun esitutkinta-aineistoa, joten yhtiönä sen sisältöä ei voi kommentoida.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen