Rattijuoppoudet ovat lisääntyneet Imatran alueella huomattavasti

Lappeenrannan kihlakunnan alueella rattijuoppoja on jäänyt kiinni viime vuotta vähemmän

MATTI RIIHELÄ

Kihlakuntien ensimmäisen vuosipuolikkaan rikostilastot osoittavat, että rattijuopumuksien määrät eivät ole nousseet tasaisesti koko maassa. Lappeenrannan alueella rattijuoppoja on tavattu liikenteestä jopa vähemmän kuin vuosi sitten. Imatralla sen sijaan tilanne on tilastojen valossa todella huolestuttava.

Viime vuonna kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Imatran kihlakunnan alueella jäi poliisin haaviin 66 törkeään rattijuopumukseen syyllistynyttä. Tänä vuonna samana aikana peräti 119. Kasvuksi tilastoon kirjattiin muhkeat yli 80 prosenttia.

Ihan toinen suunta törkeissä rattijuopumuksissa oli naapurissa eli Lappeenrannan kihlakunnassa. Vuosi sitten kesäkuun lopun saldo oli 144 törkeää rattijuopumusta, tänä vuonna 121.

Kun mukaan lasketaan myös tavalliset rattijuopumukset, Imatralla kokonaisluku nousi 182:een ja Lappeenrannassa 230:een. Imatralla rattijuopumustapaukset lisääntyivät yhteensä viidelläkymmenellä, Lappeenrannassa vähenivät kahdeksallatoista.

Sekä Imatran että Lappeenrannan kihlakuntien alueella rattijuoppoja napataan kiinni keskimääräistä enemmän. Kymmentätuhatta asukasta kohti Imatralla törkeitä rattijuopumuksia kirjattiin alkuvuonna 17, Lappeenrannassa 15 ja koko Etelä-Suomen läänissä 13.

Etelä-Suomen läänissä sekä törkeiden että tavallisten rattijuopumusten määrä kasvoi alkuvuonna noin 340:llä tapauksella. Törkeitä rattijuopumuksia tuli ilmi 2 362 ja rattijuopumuksia 1 732.

Omaisuusrikoksissa

saman suuntainen kehitys

Rikostilasto paljastaa, että myös omaisuusrikoksissa Imatran alueella on kirjattu kasvua, Lappeenrannan alueella laskua. Omaisuusrikoksia tehdään kuitenkin edelleen enemmän Lappeenrannan seudulla.

Kesäkuun loppuun mennessä poliisin kirjoihin oli Imatralla pistetty 870 omaisuusrikosta, viisikymmentä rikosta enemmän kuin vuosi sitten.

Lappeenrannassa omaisuusrikosten määrä oli puolen vuoden aikana 1 418, mikä on yli 500 rikosta vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Etelä-Suomen läänissä omaisuusrikosten määrä väheni runsaalla tuhannella, 38 417:ään.

Niin Imatralla kuin Lappeenrannassa omaisuusrikoksia tehdään vähemmän kuin koko läänissä keskimäärin.

Huumausainerikokset

vähenivät

Huumausainerikokset vähenivät alkuvuonna poliisin tilastoissa. Poikkeuksen muodostivat kuitenkin törkeät huumausainerikokset Lappeenrannan alueella.

Huumausainerikoksia Lappeenrannassa kirjattiin 39 ja Imatralla 9. Lappeenrannassa nämä rikokset vähenivät viime vuoden vastaavasta ajasta yhdeksällä ja Imatralla kahdella.

Törkeitä huumausainerikoksia ei Imatralla paljastunut ainuttakaan, mutta Lappeenrannassa seitsemän. Se on neljä tapausta enemmän kuin vuosi sitten.

Etelä-Suomen läänissä huumausainerikoksia kirjattiin 733 ja törkeitä huumausainerikoksia 114. Molemmat ovat yli neljänneksen pienempiä lukuja kuin vuosi sitten.

Henkirikoksia

ei yhtään

Henkirikoksia poliisin tilastoihin ei kirjattu yhtään Lappeenrannassa eikä Imatralla. Tapon yrityksiä oli Lappeenrannassa kaksi ja Imatralla yksi.

Pahoinpitelyjä tapahtui lähes samaan tapaan kuin vuotta aiemmin. Törkeitä pahoinpitelyjä Lappeenrannassa tuli tietoon 17 ja Imatralla 3. Pahoinpitelyjä Lappeenrannassa kirjattiin 111 ja Imatralla 70.

Ryöstöt vähenivät Lappeenrannassa kolmestatoista kahdeksaan, Imatralla lisääntyivät kahdesta yhdeksään.

Raiskauksen uhriksi joutui Lappeenrannassa kuusi ja Imatralla kolme naista, molempien kihlakuntien alueella kaksi enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Etelä-Suomen läänissä raiskauksia kirjattiin kuudessa kuukaudessa 96, mikä on 16 tapausta enemmän kuin vuosi sitten.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä