Rautjärven kylämessuilla muisteltiin oikein olantakaa

Kyläkirjan ympärille oli koottu esine- ja valokuvanäyttelyt sekä filmiesitys.

PÄIVI VENTO

Hilkka Varis väitti kiven kovaa, ettei hän alakoulua Miettilässä käydessään kaivertanut nimeään pulpettiinsa. Rautjärven kylämessuilla todisteet puhuivat Varista vastaan. Vanhojen esineiden näyttelyyn oli nimittäin tuotu pulpetti Miettilän koulusta ja sen kannessa ulko- sekä sisäpuolella komeilivat kaiverrukset ”Hilkka Luumi.”

­·Pakko tunnustaa, että kaiversin se näköjään minäkin, Varista nauratti. Vanhaa esineistöä oli koottu näyttämölle. Näyttelyä esittelevä Pertti Luumi sai kuulla monet muistot; tämmöne meil ol koton, tämmöne ol kästyötunnil käytös…

Näyttely kuului tiiviisti messuilla julkaistuun kyläkirjaan Ristikirkko ja rautatien, Rautjärven kirkonkylän ja Asemanseudun vaihteet. Kaikki esineet, joita oli näytillä, mainittiin myös kirjassa. Myös esillä ollut valokuvanäyttely kuului kokonaisuuteen, sekä Rautjärven kansallispuku. Kaiken kruunasi tunnin välein pyörineet elokuvanäytökset 1960 -vuonna Rautjärvellä pidetystä maatalousnäyttelyistä, joissa kansallispuku oli esillä ensimmäisen kerran.

Elokuvan on filmannut Erkki Suikkari.

­·Tiesimme elokuvasta, mutta kyläkirjan aineiston hankinnassa siihen törmättyämme, se päätettiin ottaa täällä esille, kertoi Rautjärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Soikkeli.

Maatalousfilmi oli tuonut paikalle kouvolalaiset, Ruokolahdella mökkeilevät Liekalat. Liisa Liekala muistaa käyneensä näyttelyssä, oli alle kymmenvuotias, mutta ei pysty muistamaan mitään yksityiskohtaa tarkasti.

­·Tultiin katsomaan filmiä, josko Liisa siellä näkyisi, Lauri Liekala sanoi ja oli ihan varma, että pystyisi tunnistamaan vaimonsa myös pienenä tyttönä.

Messujen kehittäminen

mietinnässä

Ulla Soikkeli kertoi, että vanhojen esineiden näyttely ei jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi näyttelyksi, joita kylämessut tulevat tarjoamaan. Kyläyhdistyksessä on jo pohdittu nyt kuudetta kertaa pidettyjen messujen kehittämistä.

­·Tuumimme, että näyttelyt olisivat mukavia jatkossakin, koska niissä riittää katsottavaa myös iltapäivästä, kun monet myyntipöydät voivat olla jo tyhjempiä.

Kuten Rautjärven marttayhdistyksen pöytä. Naisilla ei nokka kauaa messuilla tuhissut, tälläkään kertaa. Puolitoista tuntia messujen alkamisesta pöydällä oli enää 25 pussia tuotteita, pääasiassa kääretorttua. Viime vuonna martat pääsivät kotiin jo ennen puolta päivää.

Messuvieras Liisa Liekala kiitteli messuja, joille he osallistuivat ensimmäistä kertaa.

­·Tämä on hyvä kylätapahtuma, pitäjälle hyvää mainosta ja tekijöille sekä viljelijöille mahdollisuus saada lisätuottoa.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

150 ennakkovarausta. Muun muassa Tuula Lääperi ja Väinö Jaatinen olivat tehneet kyläkirjasta ennakkovarauksen. Kirjatoimikunnan jäsenet Sirkka Saarenkylä (vas.) ja Niina Mangström myyntipuuhissa.

Ensimmäistä kertaa. Liisa ja Lauri Liekala olivat messuilla ensimmäistä kertaa. He olivat edellisenä iltana kuulleet, että sellainen tilaisuus on tulossa.

Kirjoittaja:
Päivi Vento