Satamalaitos joutuu siistimään Pallonlahden rannan

Alueelle on viety laittomasti jätettä useiden vuosien ajan.

SUVI SINERVO

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus vaatii Satamalaitosta siistimään Pallonlahden ranta-alueen. Lappeenrannan kaupungin Satamalaitoksen on vastattava vastinepyyntöön kuukauden kuluessa.

Satamalaitos ei ole vielä laatinut vastinetta.

­·Tällä hetkellä valvomme rantaa satunnaisesti. Parin vuoden välein alue on siivottu perusteellisemmin, satamamestari Raimo Tiitinen kertoo.

Satamamestari Tiitinen, Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Erja Monto ja Lappeenrannan ympäristötarkastaja Sara Piutunen kävivät viime viikolla tarkastamassa sotkuisen ranta-alueen.

Monto kertoo, että Pallonlahdelta löytyi muun muassa noin 50-litrainen kanisteri, mikä sisälsi öljyä tai muita ympäristömyrkkyjä.

Rannan siisteydestä

erimielisyyttä

Pallonlahden siistimiseen tähtäävä vaatimus lähti kansalaisaloitteesta. Lappeenrantalainen Olavi Saari on jo vuosia ihmetellyt sitä, että Pallonlahden rantoja tunnutaan käytettävän yleisenä kaatopaikkana. Hän on löytänyt rannalta televisioita, öljykanistereita, tietokoneita, maalipurkkeja, autonrenkaita…

­·Kevään aikana olen korjannut rannalta 24 vuotavaa akkua, Saari kertoo.

Satamamestari ei ole törmännyt Olavi Saaren Pallonlahdella näkemiin jääkaappeihin ja televisioihin. Tiitisen mukaan rannalla ei ole juuri mitään sinne kuulumatonta.

­·On valetta, että rannalla olisi ollut rekkalastillinen akkuja, Tiitinen kuittaa.

Tiepuomi pienensi

jäteongelmaa

Pallonlahden vieressä Shell-huoltoasemalla on paikka, jonne veneiden akut ja öljyiset jätteet saa viedä maksutta. Tiitisen mukaan on ympäristörikos, jos yksityinen kansalainen käy kippaamassa jätteensä rannalle. Kaupunki ei ole vienyt rannalle mitään romua.

Muutama vuosi sitten joku kuljetti Pallonlahdelle remonttiroinaa ja kaakelinkappaleita. Satamalaitos asensi puomin, jotta rannalle ei pääsisi enää autolla. Tiitisen mukaan sen jälkeen jätteiden laiton kuljettaminen on lähes kadonnut.

Saari on pahoillaan siitä, etteivät kaupungin ympäristötoimi ja Satamalaitos ole hänen mukaansa vastannut asiallisesti valituksiin.

­·Eniten harmittaa se, että Pallonlahti on niin siivoton, ettei siellä kehtaa edes lintuja ruokkia.

Satamalaitoksen mukaan lintujen houkutteleminen rannalle on ongelma. Satamajohtaja Juha Willberg kertookin, että laitureiden peseminen on aiheuttanut kaupungille taloudellisia kustannuksia.

­·Suurin ongelma on kuitenkin roskaajien korvien välissä.

EMMI KAARNA

Kuvatekstit

Kuin kaatopaikka. Pallonlahden rannalla lojuu läjäpäin hylättyjä autonrenkaita.

Vaaralliselta näyttää. Sotkuiselle rannalle on hylätty kanistereita, joiden sisältö saattaa olla vaaraksi ympäristölle.

Kirjoittaja:
Suvi Sinervo