Linnalan tyttö teki toisenlaiset muistelmat

Liisa Tikkanen-Zilliacus purki surut kirjoittamalla.

MATTI VEIJALAINEN

Kun ihmiset kirjoittavat elämäkertojaan, tuppaa aika kultaamaan muistot kiiltokuviksi.

Sitä samaa kiiltoa on myös Imatran Linnalan tytön Liisa Tikkanen-Zilliacuksen muistelmissa, mutta vain osaksi. Enemmän kirjailijan silmässä on kiiltänyt murheen kyynel. Muistelmista tuli toisenlaiset.

Kirjailija kertoo kokeneensa elämässään vaiheita, jolloin sielu oli sykkyrällään monenlaisten paineiden puristuksessa. Viimeinen pisara oli isän kuolema kolme syksyä sitten.

­·Silloin tuli kirjoittamisen pakko, muistelija kertoo.

Pakkopaidasta purkautui Kyllä minä muistan-elämäkertakirja. Sen Linnalan koulua käynyt ja koululla opettajaperheen lapsena asunut Tikkanen-Zilliacus julkisti lauantaina tietenkin Linnalan koululla. Sali täyttyi entisistä luokkakavereista ja muista paikallisista tuttavista.

Hetki oli kirjailijalle herkkä, mutta myös vapauttava.

­·Kirjoittaminen helpotti. Tarinasta tuli oma selviytymistarinani. Sillä pääsin irti pitkästä surusta, Tikkanen-Zilliacus sanoo.

Samanlaista terapointia hän suosittelee muillekin, joilla kynä vähänkään pysyy kädessä. Ja jos ei pysyisikään, löytyy tukea kyllä. Itsekin Tikkanen-Zilliacus lähti teroittamaan kynäänsä seurakunnan kirjoittajapiiriin, vaikka ammattilaisena hänelle kirjoittaminen olikin sinänsä helppoa.

Imatra jäi

30 vuotta sitten

Liisa Tikkanen-Zilliacuksen muistelmien ydintä ovat tuokiokuvat Imatran vanhan kauppalan ajalta. Imatran hän jätti 1970-luvun alussa. Koulutukseltaan tätä nykyä helsinkiläinen kirjailija on merkonomi, liikuntakandi ja tiedottaja. Tikkanen-Zilliacus on työskennellyt muun muassa Helsingin kaupungin tiedotuspäällikkönä. Nyt hän vetää omaa tiedotusalan firmaa.

Paluumuuttoa Imatralle Tikkanen-Zilliacus, 56, ei ainakaan toistaiseksi suunnittele.

­·Kesällä täällä tulee kyllä käytyä. Silloin haiku kotiin on kovin.

Yksi iso muutos on tapahtunut. Seuraavasta kirjasta tulee Tikkanen-Zilliacuksen mukaan iloinen. Ilmeisesti siitä tulee muutoinkin lämmin jo ilmanalasta johtuen.

­·Olen käynyt Espanjassa opettamassa kahdessa yliopistossa. Espanjan aika on myös seuraava aihepiirini, kirjoittaja paljastaa.

MATTI VEIJALAINEN

Kuvateksti

Nimet kirjoihin. Liisa Tikkanen-Zilliacus kirjoitti uusiin kirjoihinsa omistuskirjoituksia. 200 kappaleen painos ei lähde kaupan hyllyyn, vaan suoraan tuttavajakoon.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen