Categories
Artikkelit

Luumäkeläisyrittäjä sai idean, toteutti sen eikä ole katunut

Joustavan syöttörullan kehittäjälle myönnettiin tämän vuoden Luumäen yrittäjäpalkinto.

MATTI RIIHELÄ

Työ tekijäänsä neuvoo ja kokemus opettaa. Luumäkeläinen Seppo Mentula huomasi viime vuosikymmenellä metsäkoneurakoitsijana, että puita harvestereiden kitaan imevät syöttörullat voisivat olla parempiakin.

­·Siinä idean oivalsin, hän muistelee jälkeenpäin Luumäen tämän vuotisen yrittäjäpalkinnon saajana.

Mentulan metsäkoneyrittäjyys vaihtui vähin erin konepajayrittäjyyteen. Tuotantohalli Taavetin teollisuusalueelle valmistui vuonna 1999. Jo muutaman vuoden sitä ennen Mentulan oivallusta toteutettiin alihankintatöinä.

Nyt hallissa tehdään töitä kahdessa vuorossa. Mentulan ja hänen vaimonsa Marja-Leenan lisäksi yritys työllistää kymmenen vierasta työntekijää.

Viime vuonna syöttöpyöriä valmistui noin tuhanteen harvesteriin, yhteensä noin kaksituhatta kappaletta. Yhtiö toimittaa niitä sekä ensiasennukseen että varaosiksi.

Mentulan idea oli tehdä syöttörullasta joustava. Rulla koostuu kahdesta osasta; sisäputkesta, jossa on kiinnityskeskiö sekä ulkoputkesta tartuntapiikkeineen. Rullien sisä- ja ulkoputket on vulkanoitu kumilla kiinni toisiinsa. Patentoitu keksintö säästää metsässä työskentelevää konetta ja on samalla käyttäjälleenkin miellyttävämpi.

Takana on kovia kasvun vuosia. MenSe Oy alkaa Luumäen mitassa olla aika kovan luokan työllistäjä.

Yrityksen tuotannosta noin 80 prosenttia menee vientiin: Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan, Englantiin, Espanjaan, Portugaliin ja jälleenmyyjien kautta moniin muihin maihin.

Oppimista ollut,

tylsää ei

Seppo Mentula uskoo markkinoiden kasvavan edelleen maailmanlaajuisesti. Erityisiä kasvuodotuksia on Pohjois-Amerikan suunnalla, jossa puunkorjuumenetelmät eivät perustu vielä pätkityn puun tekemiseen.

Mentula myöntää, ettei siirtymistä konepajayrittäjäksi ole tarvinnut katua. Hän kiittelee vaimoaan, jonka sanoo olleen vahvasti yrityksen menestyksen takana.

­·Kyllä tässä varmasti joku idea on ollut, kun näinkin hyvin on mennyt, hän tuumaa.

Mentulalla on tavallaan menossa jo kolmas yrittäjän ura. Hän aloitti Ellolan kylällä maatalousyrittäjänä, siirtyi siitä metsäkoneyrittäjäksi ja siitä edelleen nykyiselle uralle.

­·Siirtyminen tapahtui luontevasti. Jatkoin vielä jonkin aikaa metsäkoneyrittäjänä, kun syöttörullia jo tehtiin.

­·Oppimista on ollut, mutta tylsää ei ole ollut.

­·Minulle yrittäminen on elämäntapa. Kun on yrittäjä, on sitä koko pitkän päivän, ei vain kahdeksaa tuntia vuorokaudessa, hän selvittää yrittäjän arkea.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Yrittäjä ja oivallus. Seppo Mentulan kehittämä metsäharvesterin syöttöpyörä on poikinut työtä ja toimeentuloa Luumäelle.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä