Categories
Artikkelit

Päivä kanikukkulalla on satu perheen pienimmille

Lehmä ja varis tekevät tilaa Kukkakaalille ja kumppaneille.

MATTI SAARELA

Päivä Kanikukkulalla perustuu Ulf Nilssonin lastenkirjaan Minä ja pikkusiskoni Kukkakaali eli päivä Kanikukkulalla. Ohjaaja Antti Majanlahden mukaan se on hellä, jännittävä ja oivaltava tarina, joka antaa pienille katsojilleen oivalluksia ja eväitä elämän tielle.

Idean Nilssonin tarinan tuomista Verran kammariin keksi teatterin lavastaja Riitta Ukkonen.

­·Hän kertoi kirjasta minulle, ja kävin katsomassa sitä kirjastossa. Kirjasta oli myös jo valmiina Kaija Viinikaisen hieno näyttämösovitus, Majanlahti kertoo.

Päivä Kanikukkulalla tehtiin pikavauhtia korvaamaan Mimmi-lehmän ja variksen jättämä aukko teatterin ohjelmistossa. Mimmi-lehmän ja variksen esitykset piti lopettamaan kokonaan, kun toinen esityksen näyttelijöistä loukkasi jalkansa ja joutui pitkälle sairaslomalle.

Mimmi-lehmässä ja variksessa Juha Turunen esitti varisen roolin. Hän on tärkeä mies myös uudessa produktiossa. Turusen mukaan esityksen vaativuutta lisää se, että se on eräänlaista nukketeatteria. Aikaa harjoituksille oli vain reilut kolme viikkoa.

­·Nukketeatterilla on omat lainalaisuutensa ja nukketeatterin näyttelijät aivan oma ammattiporukkansa. Tässä on mukana jänis, pehmolelu, jota minä liikuttelen sen verran, että siihen saadaan vähän eloa, Turunen sanoo.

Turusen mukaan nukketeatteri on vaativa laji. Esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Kauko-Idässä, missä nukketeatteri on arvostettu ja suosittu taidemuoto, alan ammattilaiset harjoittelevat nukkien käsittelyä vuosia.

Majanlahden mukaan nukketeatteri alakoi kuitenkin jo harjoitusten alussa tuntua kaikkein luontevimmalta tavalta toteuttaa näytelmä.

Päivä Kanikukkulalla ei ole vain nukketeatteri, vaan se on myös eräänlaista musiikkiteatteria. Marvin Martin on näytelmän sammakko ja hän säestää esitystä erilaisilla instrumenteilla. Esityksen musiikki perustuu Martinin omiin sävellyksiin.

­·Siellä on vähän kaikenlaista musiikkia rokista herkkiin balladeihin, hän sanoo sävellyksistään.

Ukkonen on lavastanut esityksen näyttävästi. Parimetriset sinivuokot asettavat myös näytelmän eläinhahmot oikeaan mittakaavaan. Majalahden mukaan esitys on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille. Kaikki esityksen ovat päivällä ja alkavat yleensä jo kymmeneltä aamupäivällä.

­·Näin pienet lapset menevät nukkumaan aikaisin illalla, joten olemme jo pitkään esittäneet alle kouluikäisille tarkoitettuja näytelmiä päivällä, Majanlahti sanoo.

­·Tämä on rakennettu myös niin, että esityksen kanssa on helppo lähteä kiertueelle, hän jatkaa.

III

Päivä Kanikukkulalla, ensiaamu Lappeenrannan

kaupunginteatterin Veeran kammarissa 3. marraskuuta klo 10.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Päivä Kanikukkulalla. Juha Turunen ja näytelmän Kukkakaali.

Kirjoittaja:
Matti Saarela