Pk-yritykset uskovat suhdanteiden paranevan

Etelä-Karjalassa näkymät ovat hieman muuta maata heikommat.

MARTTI HYTTI

Pienet ja keskisuuret yritykset odottavat suhdanteiden paranevan oman yrityksen kannalta lähimmän vuoden aikana Etelä-Karjalassa ja koko maassa. Etelä-Karjalassa näkymät ovat Suomen Yrittäjien ja Finnveran pk-yritysbarometrin mukaan hieman muuta maata heikommat.

Etelä-Karjalassa toimivista pk-yrityksistä runsas kolmannes ennakoi suhdannenäkymien paranevan ja joka seitsemäs heikkenevän lähimmän vuoden aikana. Kevääseen verrattuna ovat Etelä-Karjalassa toimivien pk-yritysten suhdannenäkymät kohentuneet.

Etelä-Karjalassa toimivat pk-yritykset odottavat edelleen työllisyyden paranevan seuraavan vuoden aikana. Henkilökunnan määrän suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on alueella jonkin verran heikompi kuin koko maan pk-yrityksillä keskimäärin.

Tuotantokustannusten ja yrityksen vakavaraisuuden osalta ovat maakunnan pk-yritysten suhdannenäkymät paremmat kuin koko maan yrityksillä keskimäärin.

Investointien arvon, yrityksen kannattavuuden sekä viennin ja tuonnin arvon osalta maakunnan pk-suhdannenäkymät ovat puolestaan heikommat kuin koko maassa keskimäärin.

Maakunnan teollisista yrityksistä 20 prosenttia ennakoi henkilökuntansa lisääntyvän seuraavan vuoden aikana ja vastaavasti viisi prosenttia ennakoi henkilökuntansa vähenevän. Myönteisimmät odotukset ovat palveluissa, joissa 24 prosenttia yrityksistä ennakoi henkilökunnan määrän lisääntymistä ja vain kolme prosenttia vähenemistä.

Etelä-Karjalan pk-yritysten kehittämisen pahimpia esteitä ovat yleinen suhdanne- ja maailmantilanne sekä kireä kilpailutilanne.

Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jukka Korkeila korosti, että Etelä-Karjalassa on edelleen suhteellisesti vähemmän kasvuhakuisia yrityksiä kuin koko maassa keskimäärin.

­·Tämä heijastuu yritysten investointisuunnitelmiin. Maakunnan pk-yritykset ilmoittavat investoivansa selvästi vähemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Finnveran apulaisaluejohtaja Helena Toikka vakuutti, että pk-yritysten rahoituksessa ei ole suuria esteitä.

­·Kasvuhakuiset yritykset kokevat vakuuksien puutetta. Myös epävarmoja markkinanäkymiä pk-yritykset pelkäävät suunnitellessaan investointeja.

”Pekkasvapaat

pitäisi poistaa”

Puusepänliike Pöntinen Ky:n toimitusjohtaja Aarno Pöntinen kertoi puutuotealan näkymistä valtakunnallisesti ja oman yrityksensä kannalta.

­·Puutuotealan suhdannekyselyn mukaan tilauskannat heikkenivät kesän aikana. Etelä-Karjalan puutuoteyrityksillä on kovin vähän kasvuhaluja.

Ala toivoo hänen mukaansa, että työhön kuulumattomia sivukuluja pitäisi poistaa.

­·Puutuoteala edellyttää, että saavutettuja etuja pitäisi poistaa. Tällaisia ovat pekkasvapaat ja lomarahat.

Pöntinen totesi, että varsinkin virolaiset yritykset aiheuttavat harmaita hiuksia suomalaisille puutuoteyrittäjille. ­·Kun meillä työntekijän henkilöstökulut ovat noin 2 500 euroa kuukaudessa, Virossa työntekijä maksaa vain noin 400 euroa.

MARTTI HYTTI

Kuvateksti

Näkymät kohentuneet. Toimitusjohtaja Jukka Korkeila (vas.), apulaisaluejohtaja Helena Toikka ja toimitusjohtaja Aarno Pöntinen esittelivät suhdannekyselyn tuloksia.

Kirjoittaja:
Martti Hytti