Tuhannet hanhet muuttivat maakunnan yli lauantaina

Joutsenossa havaittiin samalla harvinainen lumihanhi.

MARIA KOIVU

Lintuharrastajien syksyn kohokohta, arktinen muutto, oli lauantaina poikkeuksellisen laajaa. Etelä-Karjalan yli lensi parin tunnin aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia.

­ Olin itse seuraamassa muuttoa Lappeenrannassa Luukkaansalmen sillalla. Siellä lensi noin 40 000 hanhea. Linnut lensivät kuitenkin melko korkealla, Harry Nyström Etelä-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo.

Suotuisat koillistuulet ja viilenevä sää saivat valkoposkihanhet lähtemään Vienanmereltä. Savitaipaleella havaittiin noin 49 000, Simpeleellä 55 000 ja Ylämaalla noin 58 000 hanhea.

­·Pohjois-Karjalasta tuli hieman yllätyksenä lauantaiaamuna tieto, että liikkeellä on paljon hanhia, Nyström kertoo.

­·On poikkeuksellista, että yhdessä päivässä nähdään näin paljon lintuja. Viime vuonna tilanne oli hieman samanlainen, mutta aiemmin tällaiset lukumäärät ovat olleet harvinaisia.

Sunnuntaina hanhia muutti vain muutamia tuhansia. Suurin osa lensi Venäjän puolelta.

Lauantai oli muutenkin merkittävä päivä lintuharrastajille. Etelä-Karjalassa havaittiin harvinainen lumihanhi. Se lensi valkoposkihanhien kanssa samassa parvessa. Ensimmäinen havainto tuli Joutsenosta.

­·Monet 30 vuottakin lintujen tarkkailua harrastaneet eivät ole lumihanhea nähneet. Etenkin syksyllä se on todella harvinainen. Ei tiedetä, oliko kyseessä tarhakarkulainen vai vapaana elävä yksilö, Nyström kertoo.

Tundralta tulee

vielä lintuja

Sunnuntai-iltapäivällä Konnunsuon lintutornissa kuuluu voimakkaimmin vankilan nautakarjan mylvintä, johon alkaa sekoittua myös hanhien ääntä. Päivän ensimmäinen hanhiparvi lentää ohi. Martti Kostiainen laskee lintujen määräksi 60­70 yksilöä.

­·Ne lentävät elävässä muodostelmassa kurkiin verrattuna, Marjut Heikkilä toteaa miehelleen Mikolle.

­ Lauantaina näimme muutamia hanhiparvia kotipihalta Uus-Lavolasta. Nyt tulimme paikalle, kun muut lintumiehet ovat jo menneet, hän naurahtaa.

Pariskunta on nähnyt puolen tunnin aikana muun muassa laulujoutsenia, kanadanhanhia, töyhtöhyyppiä, niittykirvisen ja tuulihaukan.

Kostiainen seurasi Konnunsuolla muuttoa koko lauantaipäivän. Ensimmäiset valkoposkihanhiparvet hän näki torstaina-aamuna.

­·Kaikkiaan hanhia lensi tästä lauantaina noin 15 000 kappaletta. Suurimmat parvet menivät kello 12 ja 14 välillä, hän kertoo.

Taivaalle kannattaa tähyillä vastakin, sillä arktinen muutto jatkuu vielä. Tulematta ovat suurelta osin vielä arktiset vesilinnut, kuten allit. Sepelhanhien muutto on alkanut, mutta ne eivät ole tulleet laajasti. Valkoposkihanhiakin näkee todennäköisesti vielä.

­·Myös joutsenien päämuutto on alkamatta. On hankala arvioida, milloin se tapahtuu.

Lämpimällä säällä linnuilla ei ole kiire, kun vedet ovat sulat ja ruokaa riittää, Nyström kertoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Taivaalle tähyillen. Martti Kostiainen, Mikko Heikkilä ja Marjut Heikkilä tarkkailivat lintuja sunnuntaina Konnunsuon lintutornissa.

Kirjoittaja:
Maria Koivu