UPM:n tytäryhtiö Bonvesta rakentaa lamposaarelaisille vesijohdon

Syynä rakentamiseen on pohjaveden pilaantuminen entisen sahan ympäristössä.

HEIKKI SOPANEN

UPM:n tytäryhtiö Bonvesta Oy rakentaa vesijohdon Lappeenrannan Muukonniemestä Lamposaareen. Yhtiö on saanut luvan rakentamiselle Itä-Suomen ympäristölupavirastolta, ja rakentaminen alkaa lähikuukausina.

Lamposaari, jossa on kolmisenkymmentä kotitaloutta, ei ole kaupungin vesihuollon piirissä. Bonvestan runkojohdon valmistuttua saaren kotitaloudet voivat halutessaan liittyä vesijohtoverkostoon perustamalla vesiosuuskunnan. Kukin vesiosuuskunnan jäsen maksaa oman kiinteistönsä verkostoon liittymisen kustannukset.

Bonvesta rakentaa vesijohdon, koska UPM:n Lamposaaren entisen sahan läheisyydestä on löydetty pohjavedestä kloorifenolia. Epäpuhtaudet löytyivät alueen meneillään olevan maaperän puhdistamisen yhteydessä.

UPM:n maankäyttö- ja metsätalousjohtaja Vesa Moisio kertoo, että veden pilaantumisesta vastuussa olevan yhtiön velvollisuus on olla mukana puhtaan käyttöveden järjestämisessä saaren asukkaille.

Rakentaminen alkaa lähikuukausina lopullisten suunnitelmien valmistumisen ja hankkeen kilpailuttamisen jälkeen. Yhteensä 1,3 kilometrin pituinen johto kulkee Mielonlahdesta Lamposaaren lossilaiturin pohjoispuolelle. Mielonlahdessa on kaupungin vesijohtoverkoston pää ja pumppaamo.

Johto kulkee 850 metrin matkan rantaa pitkin Mielonlahdesta lossin Muukonniemen puoleisen laiturin luo, ja siitä 500 metrin matkan suoraan vesistön poikki lossin Lamposaaren puoleisen laiturin lähelle.

Vesiosuuskunta

on mietinnässä

Suunnittelija Unto Äijö Lappeenrannan kaupungin yhdyskuntatekniseltä osastolta on auttanut Bonvestaa hankkeen suunnittelussa. Äijö sanoo, että vesijohdon rakentaminen maksaa alustavien arvioiden mukaan Bonvestalle noin 300·000 euroa. Kaupungille ei hankkeesta tule kustannuksia.

Kun vesijohto valmistuu, saarelaiset voivat liittyä verkostoon perustamalla vesiosuuskunnan. Vesa Moisio ennustaa, että ainakin lossin vieressä asuvat kotitaloudet liittyvät verkostoon välittömästi.

­·Muutkin saaren asukkaat voivat liittyä halutessaan, Moisio sanoo.

Vesiosuuskunnan perustaminen on alkutekijöissään, eikä kotitalouksien verkostoon liittymisen kustannuksia vielä tiedetä. Unto Äijön mukaan tuhansista euroista kuitenkin on kysymys kiinteistön sijainnista riippuen.

Bonvesta järjesti pari viikkoa sitten saaren asukkaille asukasillan, jossa kerrottiin hankkeesta ja kysyttiin periaatteellista kiinnostusta. Asiaan palataan, kun vesijohto valmistuu.

Lamposaaressa asuva Pasi Tanskanen, joka on ollut saarelaisten puhemiehenä UPM:n taannoiseen mustalipeäpäästöön liittyen, toivottaa kunnallistekniikan tervetulleeksi Lamposaareen.

Tanskasen mukaan nyt selvitetään, mitä mahdollinen liittyminen vesijohtoverkostoon maksaa asukkaille ja kuinka hanke ylipäätään etenee. Mahdollisen osuuskunnan perustaminen tapahtuu selvitysten jälkeen.

­·Asukkaista joidenkin on pakko liittyä, koska heidän kaivojensa vesi voi olla pilaantunutta. Itselläni ei ole liittymispakkoa, koska kaivovetemme on kelvollista. Toivottavasti se pysyykin kelvollisena. Toki kaivoveden kanssa puljaamisessa on hankaluutensa, Tanskanen sanoo.

Bonvesta sai ympäristölupavirastolta luvan myös viemäriputken rakentamiselle Lamposaareen, mutta Vesa Moision mukaan sen toteuttamista mietitään myöhemmin.

­·Ympäristöviranomaiset näkevät yleensä järkeväksi niputtaa kunnallistekniikan luvat. Me toteutamme nyt ensisijaisesti puhtaan veden saannin.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen