Andersson patistaa kaupallistamaan Venäjä-osaamista

Entinen kaupunginjohtaja tiedostaa Lappeenrannassa opittujen taitojen arvon myös Jyväskylässä.

ETTI KANTOLA

Entinen kaupunginjohtaja Markku Andersson poikkesi viikonloppuna Lappeenrannassa ja vastaanotti Suomi-Venäjä-seuran teettämän muotokuvan.

Seuran Lappeenrannan osasto kiitti Anderssonia työstä ja mielenkiinnosta Venäjä-asioiden kehittämiseksi. Puheenjohtaja Keijo Laine muistelee, että kaupunginjohtaja liittyi seuraan pyöräiltyään ensimmäistä kertaa Viipuriin.

Tuore Jyväskylän johtomies kertoo vievänsä Lappeenrannan-vuosina karttunutta tietoa nyt eteenpäin Keski-Suomessa. Jyväskyläläiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita Etelä-Karjalan Venäjä-yhteistyöstä.

­·Pyrin kehittämään edelleen Jyväskylän ja Venäjän elinkeinoihin liittyviä suhteita, ja tammikuussa meiltä lähtee valtuuskunta Venäjälle.

Venäläisiä on Jyväskylässä vain 500 vähemmän kuin Lappeenrannassa.

­·Se yllätti. Siellä Venäjä ei tunnu arjessa samalla tavalla kuin täällä.

Taidot ja tiedot

tuotteiksi ja myyntiin

Andersson vertailee Lappeenrantaa ja Jyväskylää. Jyväskylä on suhteellisen kasvun vauhdissa maan vahvin alue Tampereen, Espoon ja Oulun edellä.

­·En tiedä helpottaako se kaupunginjohtajan työtä. Uusia palveluita, asuntoja ja tekniikka pitää rakentaa paljon.

Muuten kaupungeissa painitaan samojen asioiden kanssa. Andersson esimerkiksi pyrkii liittämään Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan yhteen. Työttömyys on Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa samaa luokkaa. Jyväskylä onnistuu luomaan paljon uusia työpaikkoja, mutta väkilukukin kasvaa huimasti.

Jyväskylän johtajalla on vielä vähemmän vapaa-aikaa kuin Lappeenrannassa. Jäähalli on kuitenkin tullut tutuksi. Siellä hän esiintyy Jypin paidassa ja käy tuttuun tapaan aamuisin kuntoilemassa.

Andersson antaa entistä kovempaa kannustusta täkäläisten taitojen hyödyntämiseen.

­·Nyt huomaa, miten omaleimainen ja tärkeä asia Venäjä-yhteistyö täällä on.

Andersson kehottaa hyödyntämään hiljaisia tietoja ja taitoja, kaupallistamaan niitä ja tarjoamaan niin elinkeinoelämän kuin kulttuurin käyttöön.

­·Lappeenrantalaiset väheksyvät Venäjä-osaamistaan. Muualla vasta yritetään sitä, mitä täällä jo on.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Tyytyväinen malli. ­·Onpas komea, tokaisi Markku Andersson viipurilaisen taiteilijan hiilipiirrostyöstä. Andersson pitää Lappeenranta-suhteitaan yllä muun muassa kiinteistönomistajana. ­·On ihanteellinen tilanne, että on täällä datsha, missä voi käydä.

Kirjoittaja:
Etti Kantola