Jussi Markkasen joulu meni jo

Pakkasukon valtakunnassa jääkiekkomaalivahti torjuu kiekkoja töissä, kun Suomessa joulupukki kolkuttelee nurkissa.

VESA SALMINEN

Kuriirin auto starttaa kohti Pietaria, ja Jussi Markkasen joulu on ohi. Pakkasukon valtakunnassa jaetaan lahjat vasta tammikuussa, ja se tietää maalivahdille pyhätöitä kohtuullisella korvauksella.

Ensimmäinen peli Venäjän liigassa on edessä 22. päivä. Perhe jää Lappeenrantaan loppiaiseen saakka, mutta Markkasen kinkut on syöty.

­·Jouluruokaa olen saanut syödä jo tällä viikolla, mummo laittoi ja äiti laittoi.

Venäjällä ruoan merkitystä urheilijan arjessa ja palautumisessa ei muutenkaan painoteta yhtä paljon kuin esimerkiksi Kanadassa ja USA:ssa, mutta NHL:n työsulun piirissä olevan Edmonton Oilersin maalivahti ei nurise. Venäläisseuran omassa jäähallin ravintolassa on tarjolla kaikkea pastasta paistiin.

­·Hyvää perusruokaa.

Ladan moottori

ei yskinyt

Markkasen tunnelma on hyvä, sillä Ladan moottori kävi sulavasti tauon alla ja joukkue voitti kuudesta viimeisestä pelistään viisi ja pelasi yhden tasan. Loman aikana hän kävi torjumassa kiekkoja pari kertaa SaiPan kanssa.

Bisneksen sujumisesta yksi Liiga-SaiPa Oy:n omistajista ei kuulemma loman aikana puhunut.

Markkasen syksy Togliattissa on ollut vaivaton. Ehkä eniten häntä onkin ihmetyttänyt Venäjällä se, että ongelmia ei ole ollut. Seurassa kaikki haluavat auttaa ainoata länsimaalaista pelaajaansa, sillä venäjää taitamattomalle asioiden hoitaminen ei aina ole yksinkertaista.

­·Aina on tultu sanomaan, että jos jotakin on, kysy vaan. NHL:ssä auttaminen menee enemmän vanhempien pelaajien kautta eli he neuvovat, että soita sinne ja soita tonne.

Markkasen mukaan hänen elämänpiirinsä on pieni Togliatissa: perheen kanssa kotona, kaupassa, lasten kanssa leikkimistä ja muu aika pelihommissa.

­·Syksyllä meni vähän aikaa ennen kuin tottui rytmiin ja kulttuuriin. Sen jälkeen on mennyt oikeastaan paremmin ja paremmin, Markkanen kuvaa jääkiekon sujumista.

Se häntä vielä jaksaa ihmetyttää, että pelaajat rahdataan päivää ennen kotipeliäkin seuran hotelliin.

­·Mennään keskittymään.

­·En ole löytänyt siihen mitään järkevää perustetta. No, jos ei muuta, niin se pitää pelaajat poissa baareista.

­·Mutta pelikulttuuri on mikä on, eikä meikäläinen sitä pysty tässä ajassa muuttamaan.

Verkkari on

urheilijan vaate

Suuri stara Markkanen ei koe olevansa, vaikka NHL-tähtien virta Venäjän liigaan on nostanut kiinnostusta kiekkoa kohtaan jopa niin paljon, että laji on ajoittain noussut venäläisen urheilun yksinvaltiaan jalkapallon rinnalle. Togliattissakin 3 000 katsojan halli on ollut aina täynnä.

­·Harvemmin tunnistetaan kaupungilla, jos ei seuran vehkeissä kulje.

Aika usein Markkanen kulkee, sillä Venäjällä odotetaan, että urheilija käyttää urheiluvaatteita.

NHL:n Markkanen on sulkenut taka-alalle, sillä hän epäilee vahvasti, että tämä kausi ei rapakon takana ala lainkaan. Jatkokin näyttää epävarmalta.

­·Kummallakaan osapuolella ei varmasti ole kauheasti intressejä kesällä neuvotella eli se menee joka tapauksessa taas syksyyn.

Markkasen sopimus Edmontonin kanssa päättyy keväällä. Jalka on vankasti NHL:n ovenraossa, mutta pitkän tauon jälkeen seurat saattavat nostaa taas nuorempia pelaajia kokeneempien ohi.

­·Olen yrittänyt olla sitä kauheasti murehtimatta.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Yksin maailmalla. Jussi Markkanen ei joutunut Lappeenrannan cityllä kantamaan huolta lahjaostoksista, sillä hänen joulunsa kuluu pelihommissa. Perhe jää Lappeenrantaan loppiaiseen saakka.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen